Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudatos hulladékkezelésre van szükség

  • 2012. január 30.
  • Pauló Gergő

Május 1-jéig elkészül Zomborban Szerbia első hulladék-újrahasznosító központja, amelyből további tizenhat létesül a közeljövőben az országban. A tervek a zombori Čistoća kommunális közvállalatban készültek. A vállalat befejezte a szélvédő övezetek revitalizációs lehetőségeinek fölmérését, és három év alatt elkészítette a városi zöldövezetek kataszterét. A közterület-fenntartóknak jelentős szerep jutott a város főutcájának fölújításában is.

Az elmúlt esztendő utolsó hetében megkezdődött az ország első hulladékhasznosító üzemének építése. A zombori létesítményt már több hónapja tervezték, és a tervek elfogadását, valamint az építkezés engedélyeztetését követően nyomban hozzáláttak a munkához. Az építőhely átadásán megjelent prof. dr. Miladin Avramov, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára szerint Nyugat-Bácskában európai szinten folyik a hulladékkezelés, az újrahasznosító üzem befejezése után itt épül majd fel a regionális hulladéktározó is, amely a legkorszerűbb módon kezeli a kommunális hulladék elhelyezésének problémáját, és jelentős előrelépést hoz a környezetvédelemben.

Az építkezéshez szükséges 45 millió dinárt a Környezetvédelmi Alap biztosította, a munkálatokkal május 1-jére kell elkészülni.

– Elkülönített tározókat építünk a papír, az üveg, a műanyag, az akkumulátorok és a tartós elemek, a gumiabroncsok és az elektronikus hulladék szétválogatásához. Tekintettel arra, hogy az ország első ilyen létesítményéről van szó, büszkén mondhatom, hogy a technológiát saját erőből tervezték meg a Čistoća kommunális közvállalat szakemberei, a programban részt vevő többi szerbiai városnak csupán le kell másolniuk és a saját igényeikhez kell igazítaniuk azt – nyilatkozta Andrija Penzeš, a zombori közvállalat igazgatója.

A hulladékhasznosító üzem kezdeti kapacitása napi 9 tonna, egy műszakban üzemel majd, és néhány új munkahelyet is teremt. A városban, ahol már vannak pillepalackok és használt ruhanemű begyűjtésére szolgáló konténerek, hamarosan papír- és tartóselem-gyűjtőket is kihelyeznek. A közintézményekben kartonból készült papír-, illetve tartóselem-gyűjtőket helyeznek el. A begyűjtött szárazelemeket, telefonakkumulátorokat Belgiumba vagy Ausztriába exportálják megsemmisítésre.

A 2011-ben végzett tevékenységet értékelve Andrija Penzeš elmondta, hogy a tervezett feladatok közül nem sikerült befejezni a kutyamenhely kibővítését és a Szelencse városrész parkjának átalakítását. Lezárultak a város főutcája fölújításának munkálatai, a szélvédő övezetek revitalizálási projektumának első szakasza, valamint a zöldövezetek kataszterének elkészítése, amin három éven át dolgoztak a szakemberek. Összesen 22210 fát vettek nyilvántartásba, állapotukat korszerű módszerekkel állapították meg, és az összes vonatkozó adatot hamarosan a közvállalat honlapján kereshető adatbázisban is közzéteszik.

A projektumok mellett mindennapi munkáik közé tartozik a kommunális hulladék elszállítása, a közterületeken a fű kaszálása, virágágyások ültetése és ápolása, a közveszélyt jelentő fatörzsek kivágása és pótlása, a kóbor ebek befogása, a közterületeken elhullott állatok tetemeinek elszállítása...

– Közvállaltunk élen jár a hulladék-újrahasznosítással kapcsolatos szemléletváltás bemutatásában. A cégen belül elvégzett elemző felmérés kimutatta, hogy a kommunális hulladék 47 százaléka biológiailag lebomló, komposztálható anyag, ezzel kapcsolatban van is egy közös projektumunk az Eco-Energy egyesülettel, amelynek révén a kistermelők körében kívánjuk népszerűsíteni a komposztálást – nyilatkozta a vállalat igazgatója. – A városban és a környező falvakban begyűjtött háztartási hulladék négy százaléka papír, tizenhét százaléka műanyag, mindez újrahasznosítható. Az elhasznált gumiabroncsok is tetemes terhet rónak a környezetre. Miután elkészül a regionális hulladéktároló, itt helyben fölaprítjuk és ledaráljuk az abroncsokat, amivel az útépítéshez adunk fontos alapanyagot.

Andrija Penzeš arról is beszámolt, hogy hasznos ötletnek bizonyult a használt ruha begyűjtésére szolgáló konténerek kihelyezése. Négy hónap alatt több mint öt tonna ruhanemű gyűlt bennük össze, amelynek nagyobb része a szétválogatást követően humanitárius célra került, a maradékot pedig az újrafeldolgozók kapták. Egyébként mindez a textil a szeméttelepre jutott volna.

Forrás: magyarszo.com