Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigetek és udvarok: a hulladék háromnegyedét feldolgozzák

  • 2012. január 21.
  • Pauló Gergő

Polgárdi - Megkezdődhet a százhatvannyolc önkormányzatot összefogó egységes, új hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása, amely hét megyében mintegy hatszáznyolcvanezer állampolgárt érint.

A fejlesztés lényegi eleme, hogy az ömlesztve begyűjtött települési szilárd hulladékból előrostálással termikusan jól hasznosítható tüzelőanyagot állítanak elő cementművi hasznosításra, a maradék hulladékot pedig mechanikai-biológiai előkezelésnek vetik alá - tájékoztatta lapunkat Nyikos László, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alelnöke, az operatív tanács elnöke, Polgárdi polgármestere. A stabilizálást követően az előállított finom frakciót részben bányarekultivációs, tájrehabilitációs célra használják, és megvalósul a képződő papír-, műanyag-, fém- és üveghulladék szelektív visszagyűjtése és hasznosításra történő továbbadása, valamint a zöldhulladék komposztálása is. 

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése során növelik a házhoz menő - háztól jövő szelektív gyűjtést és a házi komposztálás lehetőségét. Háromszázhat hulladékgyűjtő sziget, huszonkét hulladékudvar, egy átrakó állomás (Budaörs), három önálló komposztáló (Mór, Várpalota, Velence) és hét települési kezelőközpont (Adony, Dömsöd, Dunaújváros, Oroszlány, Polgárdi, Sárbogárd, Székesfehérvár) készül. Öt új létesítmény esetében a kezelési technológia mechanikai-biológiai jellegű lesz, három központnál válogatóművet alakítanak ki - tette hozzá a társulási tanács alelnöke.

Amint Nyikos Lászlótól megtudtuk: a nagyberuházás tervezett bekerülési értéke bruttó 16,2 milliárd forint, melyből az elszámolható költség nettó 12,9 milliárd forintot tesz ki. Az elnyerhető támogatási összeg 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam állja. A projekthez szükséges 30 százalékos önerőt a társulás a nyertes üzemeltető által fizetendő koncessziós díjból finanszírozza majd. A leendő üzemeltetőt közbeszerzési eljárás során választják ki.   

A társulás vezetői és a konzorcium képviselői a múlt héten aláírták a közszolgáltatási szerződést, a számítások szerint a projekt megvalósulását követően - előreláthatóan 2014 közepétől - az évi hulladékmennyiség háromnegyedét tudják majd feldolgozni, kevesebb szemét kerül a föld alá.

Forrás: fhm.hu