Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kupakgyűjtő verseny

  • 2011. szeptember 18.
  • Scheuer Zsuzsanna

A környezettudatos életszemlélet népszerűsítése és a műanyaghulladékokkal kapcsolatos közvélekedés megváltoztatása érdekében immár harmadszor rendezi meg a Kupakversenyt a Holofon Zrt.

Magyarországon évente 4,5 millió tonna települési szilárd hulladék képződik, melynek jelentős része újrahasznosítható lenne… ha összegyűjtenénk. A Holofon Zrt. Magyarország vezető műanyaghulladék újrahasznosítója kiemelten fontosnak tartja a Föld megóvását és a környezettudatos életre nevelést, főként a gyermekek körében.

Sokan energiatakarékos háztartások kialakításával, környezetbarát termékek vásárlásával veszik ki részüket a környezetvédelemből. A vállalat is erősíteni kívánja a környezettudatos gondolkodást: a háztartásokban előforduló ásványvizes és üdítőitalos palackok kupakjainak gyűjtésére ösztönzi a lakosságot. Egyrészt a kupakok kilogrammjáért is a piaci ár felett fizet, másrészt immáron harmadik alkalommal szervezi meg kupakgyűjtő versenyét, ezzel is hozzájárulva a műanyaghulladék újrahasznosítás és a környezettudatosság népszerűsítéséhez.

PET-kupak

S hogy mi lesz az összegyűjtött kupakok sorsa? A feldolgozóhoz beérkezett „gyűjteményből” – akárcsak egyéb műanyag hulladékokból – a vállalat granulátumot állít elő, amely alapanyagként – újrahasznosítás útján – ismét műanyag késztermékké válik a későbbiekben. Például vödör, kuka, tojástartó, vagy épp védőfólia lesz a kupak-kupacokból.

Az óvodák, általános és középiskolák valamint gimnáziumok számára 2011. május 11. és november 30. között meghirdetett versenyben a résztvevők feladata, hogy minél több műanyag kupakot gyűjtsenek össze palackokról és italos kartonokról. A versenyben az óvodai és iskolai kategóriában is azt a három intézményt jutalmazzák, amely egy főre számítva a legtöbb kupakot gyűjtötte.

Újdonság, hogy most első alkalommal - a verseny keretein belül – magánszemélyek számára nyereményjátékot is indít a szervező. Az érdeklődők egy egyszerű, környezettudatos teszt kitöltését követően megkaphatják a „Környezettudatosság Nagykövete” elismerő oklevelet..

November 30-án az idei Kupakverseny és nyereményjáték véget ér, de a környezettudatos egyének tovább folytathatják kupaktalanítási akciójukat.

Részletek: kupakverseny.hu

Forrás: zöldmód.hu