Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kötelező biztosítás a veszélyes hulladékot kezelő cégeknek

  • 2011. május 14.
  • Kump Edina

Várhatóan 2012. januártól kötelező biztosítást kell fizetniük a veszélyes anyagokat kezelő cégeknek. Az uniós környezetvédelmi biztos szerint az irányelvek maradéktalan betartásával megelőzhető a kolontárihoz hasonló ipari balesetek többsége - erről közös sajtótájékoztatón számolt be pénteken Kolontáron Janez Potocnik EU-biztos és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A környezetvédelmi hatóság a biztosítás meglétéhez köti majd az egységes környezethasználati engedély kiadását - közölte Illés Zoltán. Törvényben rögzítenék a kötelező biztosítás megkötésére kötelezett cégek körét, a törvénytervezetet a tárcaközi egyeztetéseket követően az Országgyűlés őszi ülésszakára nyújtanák be, és elfogadása után 2012 január elsején lépne életbe. A biztosítás megfizetésével létrejönne egy "pénzügyi alap", amely a kolontárihoz hasonló katasztrófa esetén biztosítaná a kármentesítés költségét, mert jelenleg az adófizetők pénzéből finanszírozza az állam a helyreállítást. Az új törvény várhatóan csökkenti a Magyarországon működő, veszélyes hulladékot kezelő cégek számát, ami jelenleg mintegy 1.600. A kötelező biztosítást kevesebben tudnák megfizetni, ezért kevesebb cég fedné le a veszélyes hulladékokat kezelő cégek piacát - fogalmazott a környezetvédelmi államtitkár.

Az uniós környezetvédelmi irányelvek maradéktalan betartásával megelőzhető a kolontárihoz hasonló ipari balesetek többsége, a megelőzés érdekében felül kell vizsgálni az irányelvek tagállami végrehajtását – mondta Janez Potocnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa.

Forrás: Hírközpont