Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyezetbarát irodaszerek: hazai siker

  • 2011. június 12.
  • Scheuer Zsuzsanna

vállakozásokA német Bioplastics Magazine és az European Plastics News immár ötödik alkalommal választotta ki a bioműanyag ágazat legjobbjait. Dagadhatunk a büszkeségtől: magyar vállalkozást díjaztak Európában új, egyedi technológiával készített zöld irodaszerek fejlesztéséért.

Mamutcégek világmárkáit utasította a háta mögé az ICO Zrt. Green Planet termékcsaládja, amely a német Bioplastics Magazine és az European Plastics News választása értelmében – olyan világhírű gyártók mellett, mint a Toyota és a Fujitsu – bekerült a Bioawards 2010 Termékdíj öt döntőse közé. Az indoklás szerint egyedi, hogy a cég a piacon már elterjedt lebomló műanyagból készült tollak mellé egy teljes irodaszer-termékcsaládot álmodott meg a korszerű alapanyagból. Találhatunk a választékban fűző- és lyukasztógépet, írószertartót, celluxtépőt, gemkapocstartót, levélbontót és ügyféltollat is – ezek mindegyike környezetbarát, növényi eredetű, biológailag lebomló alapanyagból készül.

ICO Zrt. Green Planet

Lebomló műanyag

A bioműanyag használhatóságát tekintve hasonlít hagyományos társához, előállításában viszont a szénhidrogén-alapú műanyagot termesztett növények – pl. burgonya vagy gabonafélék – keményítőjéből kivont polimerek váltják fel. A korszerű alapanyagból készült termékek zöld erénye, hogy elhasználódásuk után a természetbe visszakerülve biológiai úton lebomlanak. Ehhez a lebomláshoz elengedhetetlenek bizonyos körülmények, pl. komposztáló vagy egy kommunális szeméttelep, ahol magas páratartalom és hőmérséklet mellett, baktériumok közreműködésével viszonylag hamar, 6-12 héten belül lezajlik a folyamat. Vagyis aggodalomra semmi ok: hétköznapi használat közben a lebomlási folyamat nem indul meg, a bioműanyag alapanyagú termékek jó minőségű, tartós árucikkek.

Forrás: divany.hu