Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű betartása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne

  • 2012. január 30.
  • zui

A Bizottság 2012. január 13-án, Brüsszelben közzétett uniós tanulmánya azt mutatja, hogy a hulladékos jogszabályok teljes körű betartatása jelentős (Európában mintegy évi 72 milliárd euró) megtakarítást eredményezne, ezen túl 2020-ra több, mint 400 000 új munkahelyet teremtene az Unióban, elsősorban az újrahasznosítási ágazatban. (2008-ban ez az ágazat 145 milliárd eurós forgalmával az EU GDP-jének nagyjából egy százalékát adta, és 2 millió munkahelyet biztosított.)

Az Európai Bizottság lépéseket fontolgat a hulladékokról szóló jogszabályok betartatásának javítása érdekében. A tervezett akciók között szerepel a nemzeti felügyeleti rendszerek auditálása, valamint a gazdasági eszközök – pl. a hulladéklerakása vonatkozó díjak és adók – szélesebb körű alkalmazását a hulladékgazdálkodásban.

A francia tanácsadó szervezet, a Bio Intelligence Service tanulmánya számos lehetséges módot javasol a jogszabályok betartatásának fejlesztésére. Javasolja például a nemzeti felügyeleti rendszerek EU normák szerinti auditálását, a hatékonyabb irányítást és a folyamatos monitorozást.
A Bio Intelligence Service három lehetséges, a javaslataik megvalósítására szolgáló verziót vizsgált meg. Az egyik ezek közül egy európai hulladékügynökség létrehozása volt, ami azonban a tanácsadók véleménye szerint nem túl előnyös megoldás, s hasznosságát az Egyesült Királyság is megkérdőjelezte.
Helyette a szakértők véleménye szerint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (Eurpoean Environmental Agency, EEA) felelősségi körét kellene bővíteni a hulladékos jogszabályok monitorozása, hatékonyabb irányítása és a nemzeti auditálás terén. A hivatalos auditokat és az egyéb jogi teendőket az Európai Bizottság végezné annak érdekében, hogy az EEA továbbra is megőrizhesse tudományos státuszát.


Szakértők szerint a jogszabályok betartatásának másik kulcstényezője egy megfelelő gazdasági eszköztár lenne, azonban a legtöbb ez irányú kezdeményezés politikai akadályokba ütközik. A Bizottság azonban kijelentette, hogy a gazdasági és jogi eszközök együttesét fogja alkalmazni, miként azt egy évvel ezelőtt, valamint nemrégiben megjelent erőforrás-hatékonysági ütemtervükben is hangsúlyozták.
A tanácsadói anyag egyik esettanulmánya Írország példáján mutatja be, hogyan javított a tagállam helyzetén a hulladéklerakási díjak fokozatos emelése, amit a hulladékkezelési jogszabályok jobb betartatásával, és az újrahasznosítási kapacitások növelésével kapcsoltak össze.


Janez Potocnik környezetvédelmi biztos a tanulmányt kommentálva úgy nyilatkozott, hogy a hulladékra gazdasági erőforrásként kell tekinteni. "Emellett - emelte ki Potocnik -  ha a meglévő jogszabályokat megfelelően végrehajtanánk, elkerülhetnénk a költséges tisztítási műveleteket, a környezetszennyezést és az egészségügyi problémákat is."
"Az alapvető probléma az, hogy legtöbb termék ára nem tükrözi az eldobható áruk valós járulékos költségeit. Ha tükröznék, akkor ez lenne az elsődleges dolog, ami a hulladékképződés megelőzését segítené" - jelentette ki az Európai Bizottság 2012. január 13-án. És ez az a gondolat, mely végül meghatározhatja az elkövetkezendő hónapok politikai törekvéseit.

További információk:
Az Európai Bizottság sajtóközleményében (magyarul)
és a BIO Intelligence Service tanulmányában (angolul)


Forrás: ENDS Europe /MTI