Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A domb közös, a szemét nem? - Tab mindenki ellen

  • 2011. május 14.
  • Kump Edina

Siófok mint gesztor önkormányzat Tab kizárását javasolta a 204 település által a 12 milliárd forintos térségi ISPA-programra létrehozott dél-balatoni, Sió-völgyi hulladékgazdálkodási konzorciumból. Tab egy 14 millió forintos fizetési kötelezettséget vitat. Schmidt Jenő polgármester szerint az ISPA-program végeztével lejárt a konzorcium ideje, fel kell oszlatni. A fizetési vitában a bíróság dönt majd.

– Téves ideológia, hogy működtessük tovább a konzorciumot, mert lesznek még fejlesztések – véli Schmidt Jenő tabi polgármester. – A konzorcium az ISPA-beruházásokra állt össze, ezeknek vége, ezzel vége a szervezetnek is. Azt, hogy ki mit akar a továbbiakban, együtt maradni, vagy külön válni, minden település maga dönti el, de Tabot még nem kérdezték meg, hogyan akarja folytatni. Súlyosabb probléma, hogy a konzorcium által létrehozott vagyont most már üzemeltetni kellene. Siófok, a gesztor önkormányzat ezen a téren követte el a legnagyobb hibát akkor, amikor eladta a Zöldfok Zrt. részvényeit. Ha pénzhez akart volna jutni, ki kellett volna árulni a társ önkormányzatoknak, a több mint száz észak-somogyi településnek, nem egy külföldi multinak, vagy legalább felajánlani a településeknek: fizessék meg azt az árat, amit a multi, mert akkor az önkormányzatok tulajdonában maradt volna minden. Így viszont kihúzták alóluk azt a lehetőséget, hogy maguk üzemeltessék a saját rendszereiket. Egy olyan eszközállományt, amit csak az önkormányzatok részvételével lehetett elnyerni (tíz százalék önerőre volt szükség a 12 milliárdos beruházáshoz), most más üzemeltet. Tudomásunk szerint a Zöldfok adózás előtti eredménye nettó 300 millió forint körüli. Ha megvették volna például a cég 40 százalékát, öt év alatt visszafizette volna a Zrt. osztalék formájában a vételárat, és az önkormányzatok kordában tudták volna tartani az árakat.

A tabi polgármester amondó: az az önkormányzat lesz „gazdag” a jövőben, amelyik maga tudja végezni a közszolgáltatásokat. Ami pedig a fizetési vitát illeti: Schmidt Jenő szerint egy 14 millió forintos tételen megy a vita, Tab eddig 18 milliót kifizetett, és ezzel a 10 százalékos önerő Tabra eső részét már teljesítették.

– Tab külön utakon jár, a konzorcium 204 tagjából 203-mal megy ezzel szembe – mondja Balázs Árpád, a hulladékgazdálkodási konzorcium elnöke, Siófok polgármestere. – Való igaz, hogy az ISPA-program végeztével át kell alakulnunk, de csak azzal tudjuk ezt megtenni, akivel nincsen vitánk. Alapvető filozófiai különbség van köztünk a hulladékkezelésről, a környezet védelméről.

Tabnak egyetlen célja van: minél lejjebb szorítani a vegyes hulladék elszállításának a díját. Azon az áron is, hogy bár konzorciumi tagként üzemeltetnie kellene már a hulladékudvart és a szelektív gyűjtőszigeteket, ezt egészen eddig nem volt hajlandó megtenni és beépíteni ezeknek a költségét a díjba. A többi 203 település filozófiája: az összes keletkező hulladék elvitele a településekről legyen fajlagosan olcsóbb annál, mint ha kizárólag csak a vegyes hulladékot gyűjtenék. Siófokon nagyon szépen működik a házhoz menő szelektív gyűjtés, ezáltal lényegesen kevesebb egyéb elszállítandó hulladék marad. Ezzel szemben Tab még a 60 literes edényzetet is megszüntette, azzal az indokkal, hogy ha mindenki átáll rá, akkor több lesz az illegális szemétlerakás. Holott az illegális hulladék nem úgy gyűlik, hogy akinek nem fér bele a kukájába, az elindul vele az erdőszélre...

Kétfelé nem lehet húzni, teszi hozzá Balázs Árpád, leszögezve: az ISPA-konzorcium által preferált, idehaza és Európában is elfogadott hulladékgazdálkodással merőben ellentétes szisztémát erőltet Tab. – Ebből adódik a vita is, amely már odáig fajult, hogy bíróságra kell bízni a döntést. Az nem megy, hogy egy település húzza-halogatja a rá eső rész fizetését, a vállalásai teljesítését. Szerintük Tab súlyosan megsérti a vállalt kötelezettségeit. Az is érdekes, hogy Tab bár a konzorciumi közös pénzből épült hulladékudvar üzemeltetését, illetve a szelektív gyűjtést húzná-halasztaná, a vegyes hulladékát azonban konzorciumi, azaz kedvezményes áron szállíttatná a somi lerakóba. Ezzel „csak” az a probléma: ha az összes többi település vállalja, hogy minél több hulladékot kiszelektálva szállít be, azaz hogy a lehető legkevesebb kerüljön lerakásra, éppen Tab éli föl a létesítményt azzal, hogy nem válogat.

„Úgy könnyű olcsó díjat ajánlani, ha nincsenek benne az előírt költségek”

– A vállalt kötelezettségek alól nem lehet kibújni, csak úgy, hogy szabálytalansági eljárást zúdít magára a konzorcium, mely majd tovább hárítja a következményeket a szabálytalankodóra – így Szabó Zoltán, az AVE-Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. – Amikor Tab a hulladékszállítási pályázatát kiírta, felhívtuk a figyelmét: úgy hirdesse meg, hogy számoljon a hulladékudvar és a szelektív gyűjtés költségeivel is. Ennek ellenére sem tette meg, olyan szerződést kötött a győztes Saubermacher-Marcali Kft.-vel, melyből ez hiányzik. Így aztán persze, hogy a kft. 40-60 százalékkal olcsóbb árajánlatot adott, mint a másik két pályázó (a kaposvári KVG és a siófoki Zöldfok – a szerk.). Egy hulladékudvar üzemeltetése, ahová a lakosság ingyen szállíthat be tizenhét fajta hulladékfrakciót, nem kis költség. Siófokon évi 12-15 millió forint. Csak egyetlen kiló veszélyes hulladék ártalmatlanítása 80-200 forint. A Zöldfok Zrt. azzal vette át mindenütt másutt ezeket üzemeltetésre, hogy ahol nem mi vagyunk a szolgáltatók, átadjuk alvállalkozói szerződéssel a helyi közszolgáltatónak, a jogszabály szerint. Tab azonban ennek csak az első felét akarta tudomásul venni; ha mi átvettük, működtessük. Csakhogy nem tehetjük. Úgy tűnik azonban, immár Tab is érti, hogy nincs más lehetősége; folyik már az alvállalkozói szerződés előkészítése a Saubermacher-Marcali Kft-vel.

Szabó Zoltán szerint joga van Tabnak ahhoz, hogy kiszálljon a konzorciumból, de amíg ezt nem teszi meg, a közös határozatok kötelezik. Ha pedig kiszáll, el kell hogy számoljon a konzorciummal. A Zöldfok-vezető úgy véli, az eredetileg 204 település alkotta konzorcium működése gyakorlatilag már kettévált: a 104 észak-somogyi önkormányzat alkot egy érdekközösséget.
Az AVE-Zöldfok Zrt. vezetője végül megjegyezte: sajnos kevesebb a társaságuk adózás előtti eredménye annál, mint amit Schmidt Jenő tud...

Barcs még Tabnál is olcsóbb, sőt, a szolgáltató ingyen zsákot is biztosít

Tabnál is akad olcsóbb szemétszállítási díj: míg a Koppány-völgye központjában idén bruttó 1600 forintért viszi el a szemetet a szolgáltató Saubermacher-Marcali Kft., Barcson 2011-ben is a 2010-es árak érvényesek, azaz 1404 forintba kerül a heti kétszeri szállítás. Tabon 120 és 240, Barcson 110 vagy 120 literes hulladékgyűjtő edényeket választhat a lakosság. A heti egyszeri ürítés Drávaszentesen és Somogytarnócán mindössze havi 700 forint kiadást jelent az ott élőknek.

Ha valakinek több szilárd hulladéka van, akkor matricával ellátott műanyag zsákot kell vennie, ingatlanonként azonban hat darabot biztosít ingyenesen a Biokom Kft. Társasházak esetében a díjtétel gyűjtőedényeként ugyanannyi, mint a családi házas övezetben. Ha azonban saját konténerrel rendelkeznek, az plusz költségekkel jár.

Csurgón 4,9 százalékkal nőtt a díj. A decemberi testületi ülésen elhangzott: 3,6 millió forint behajtatlan kintlévősége van a városnak, célszerű lenne, ha a szolgáltató hajtaná be a díjhátralékokat. Farkas Gábor, a Saubermacher Pannónia Kft. képviselője azt mondta: ez nem lehetséges, ugyanis csak a jegyző hajthatja be, adók módjára.

Marcali helyzete sajátos: eddig a kommunális adó része volt a hulladék elszállításának a költsége, ám ez változik, de hogy hogyan, arról csak január 20-án döntenek.

Siófokon, de a Balaton déli partján másutt is az új somi hulladéklerakó üzemeltetési költségei is beépültek a díjba, Siófokon például ezért 9,8 százalékkal emelkedett a vegyes hulladék szállítási díja. Hetente ingyen elviszik azonban a házak elé zsákban kitett papírt, valamint PET- és alumíniumpalackot.

 

Forrás: siofokportal.com