Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkentenék a hulladék mennyiségét

  • 2011. augusztus 26.
  • Scheuer Zsuzsanna

Nyolcvankét Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megyei település részvételével szerdán megalakult a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Csongrádon.

    A társulás célja, hogy továbbfejlessze a Dél-Alföld egyik legnagyobb - 11,2 milliárd forintos - környezetvédelmi beruházással létrejött, három éve működő Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Rendszert – mondta Kőrősi Tibor (FIDESZ) csongrádi polgármester a társulás alakuló ülését követően az MTI-nek.
    A társulásban résztvevő települések közös pályázatot nyújtottak be a térségben lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás arányának növelésére. A közös pályázat az első fordulóban nyert, így mintegy 88 millió forintos költséggel elindultak az előkészítő munkák. Decemberig elkészítik a várhatóan 2,7 milliárd forintos beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és a terveket – közölte a politikus.
    A projekt célja, hogy a gyűjtési és szállítási rendszer – ezen belül is a szelektív gyűjtés – valamint a hulladékkezelő központok telepi technológiái úgy alakuljanak át, hogy a gazdaságos üzemeltetés és a lakossági igények maximális kiszolgálása mellett az Európai Uniós irányelveknek is maradéktalanul megfeleljen. A tervek szerint 2012-re befejeződő fejlesztés eredményeként a térségben keletkező hulladék 22 százalékát szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, a szerves hulladék jelentős része nem a hulladéklerakókba kerül majd, hanem komposztálják, az éghető anyagokból pedig energiát állítanak elő.
    A fejlesztés részeként mechanikai-biológiai előkezelő épül a Vaskúti, Felgyői és Kiskunhalasi Regionális Hulladékkezelő Központokban, valamint zöldhulladék- és más gyűjtőjárműveket vásárolnak.

Forrás: MTI