Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás házi módszerekkel

  • 2006. október 04.
  • humusz
A HuMuSz munkatársával készített riport alább olvasható.

 

Horváth Szilárd (Mv2.): - Nos tehát Utcafesztivál a Balatonon. Köszönjük szépen. És többek között Erdei Zsoltot is hallhatják, láthatják majd ott. Most pedig a kiskertekbe megyünk az utcáról, mégpedig azért, hogy a lehullott faleveleket, ágakat, lenyesett ágakat komposztáljuk.
 
Noll Katalin riporter: - Már nem csúszhatunk el egy banánhéjon sem. A szerves hulladék ugyanis békésen elfér az úgynevezett komposztáló berendezésben. A komposztkerer olyan, akár egy új bútordarab. Díszíti a kertet, akár a szükőkútnál, akár a pad mellett.
 
Nagy Tamás szóvivő, Hulladék Munkaszövetség: - A legegyszerűbb ez e lombkomposztáló keret. Erre nagyon sokszor szükség van, és nagyon hasznos, hiszen tudjuk, hogy ma a fővárosban is az történik, hogy összegyűjtik legfeljebb zsákokba a leveleket, és aztán elviszik a vegyes hulladékba. Itt pedig nyugodtan itt lehet hagyni, összeesik. Egy kicsit lassabban komposztálódik, mint a vegyes hulladék, de nagyon jóminőségű talajjavító lesz ebből is. A másik ez a keret. Hát ebből látni, hogy nem olyan nagy ördöngösségről van szó, hiszen itt néhány raklapból ácsoltuk össze ezt a keretet, és ebbe aztán bele lehet dobálni mindenfélét. Van benne krumplihéj, sárgarépa. Lehet hozni a dinnyehéjat, nyáron mindenféle komposztálandó anyagot. Persze most ezen is lehet látni, hogy van egy kis levél is. Hát ezt mondják a dolog trükkjének, hogy hogy kell keverni a különböző komponenseket. Minél vegyesebb, annál jobb anyag lesz belőle.
 
R.: - A hazai lakosság fele kertes házban él. A komposztmesterek szerint, bárki könnyen kitanulhatja a komposztálás fortélyait. Nagyanyáinknak még mindez természetes volt. A látszat persze néha csal.
 
N. T.: - Azért tűnik úgy, hogy nagyon sok levél és gally van benne, mert valóban erre is szükség van, hogy laza legyen a szerkezete, hiszen a komposztáláshoz hozzátartozik, hogy átjárja a levegő. A levegőtartalomra és a nedvességre kell figyelni, ez az egész, de egyébként annyi a feladat, hogy le kell tenni a komposztáló keretet. Fontos, hogy a földdel érintkezzen, hiszen onnan jönnek fel a giliszták, rovarok, azok az állatok, amelyek átjárják és feldolgozzák a komposztot és utána magára lehet hagyni. Egy évben egyszer, kétszer át kell rakni, hogy a levegőzést biztosítsuk, és 6-9 hónap alatt kész talajjavító képződik belőle.
 
R.: - A háztartási hulladék egyharmada szerves hulladék. Vagyis például 5 millió tonna szemétből 1,6 millió tonna szerves hulladéknak számít, melynek tárolása, ha meg akarunk felelni az Európai Unió előírásainak, rendkívül költséges. A komposztálás után mindenkinek vastagabb maradhat a pénztárcája.
 
N. T.: - Jelen pillanatban ez az edényzet üres és ebbe kerül bele a kerti és a háztartási hulladék, és azért vannak rajta ezek a nyílások, hogy a szellőztetéssel, illetve hogy a levegő hozzáférjen, hogy a lassú égést elősegítse.
 
R.: - A komposztáláshoz csupán egy kis kézügyesség kell. A külföldi országokban adókedvezményekkel igyekeznek kedvet csinálni a komposztáláshoz. Nálunk legfeljebb a szemétdíj csökkenhet, ha kevesebb az elszállítandó hulladék.
 
----- * * * * * -----
 
Mv1.: - Arról beszélgettünk itt közben Szilárddal, hogy ugye neked van kiskerted, hogy szoktál komposztálni.
 
Mv2.: - Lesz kiskert, és épp egyébként holnap után megyek egy komposztáló ládikáért egy helyre.
 
Mv1.: - Nohát akkor a gyermekeknek is tudod mutatni, és akkor majd komposztáltok együtt.

Forrás: www.mtv.hu

bokor_aljan_400