Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálási akció az esztergomi kistérségben

  • 2009. október 14.
  • beus
Az esztergomi kistérséget is érintő komposztálási akció keretében Bajóton és Lábatlanon összesen kétszáz segédeszközt osztottak szét ingyen a kiskerttulajdonosok között.

 

Komposztálási akció kezdődött a hatvani, a gyöngyösi és az esztergomi kistérségben. A program anyagi fedezetét az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap úgynevezett társfinanszírozással biztosítja. A gyakorlati teendőket a Határok Nélkül Kft. szervezi és végzi. Az esztergomi kistérségben Bajót, Dömös, Lábatlan, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Pilismarót, Süttő és Tát településeken igyekeznek kialakítani a komposztálási kultúrát. A cél az, hogy ne égessük el zöld hulladékok jelentős részét, csökkenjen a térségben a kommunális hulladék – kerüljön vissza a természetbe komposzt formájában. Erre fel kell kelteni az igényt, és gyakorlati segítségre is szükség van. A komposztálást segítő ládák állíthatók össze néhány mozdulattal az ingyen szétosztott, előmunkált lécekből. Bajótra nyolcvan ládához elég alapanyagot hoztak, gyorsan elvitték az érdeklődők.

Minden helybelinek igazolnia kellett a lakcímét, aztán aláírta, hogy ezentúl három évig a zöld hulladékot a kapott, rendeltetésszerűen használt segédeszközben gyűjti legalább három évig, engedélyezi a szúrópróbaszerű ellenőrzést, folyamatosan vezeti, évi rendszereséggel visszaküldi az átadott adatlapot. Aki megszegi a megállapodást, attól elveszik a ládát.

Arrra felvetésünkre, hogy a keletkező komposztot nem mindenki tudja felhasználni, mert például nagyon idős, mozgáskorlátozott, nincs megfelő nagyságú területe, azonnal választ kaptunk. Együtt lehet működni a szomszédokkal, akik tudják hasznosítani a talajjavító anyagot, megszervezhető a komposzt helyi összegyűjtése és értékesítése. A megfelelő ismeretekhez mindenki gyakorlati tanácsokat tartalmazó tájékoztató anyagot kap.

Bajót után Lábatlanon 120 ládához való alapanyagot osztottak szét. Az akció idei következő két megyei állomása Mogyorósbánya, majd október 24-én Nyergesújfalu.

Fenyvesi Károly

 

Forrás: 24 Óra Online