Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb hulladék kerül a búslakpusztai lerakóba

  • 2018. július 19.
  • PKata

Az üzem által kevesebb anyag kerül a lerakóba, és nő az újrahasznosítható anyagok mennyisége.

 

A fenntarthatóság egyik fontos eleme, hogy mit kezdünk a hulladékkal – közölte az innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen, az 1,4 milliárd forint ráfordítással létesült hulladékválogató üzem avatásán.

Palkovics László kiemelte: megoldást kell keresni a hulladék hasznosítására, a lerakás kikerülhetetlen, de törekedni kell arra, hogy a keletkezett hulladék minél nagyobb része hasznosuljon, például az energiatermelésben. Kitért arra is, hogy a minisztérium a következő időszakban is támogatja az innovatív hulladékgazdálkodást szolgáló kezdeményezéseket.

zalaegerszeg

A 2021–2027 között támogatási időszakban az innováció és a fenntartható, élhető környezet két olyan terület, amelyre az Európai Unió több forrást szán – tette hozzá a tárcavezető. Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta: a zalai megyeszékhelyen megvalósuló projektben az innováció, a technológiai fejlesztés és a fenntarthatóság egyesül, amely a nemzeti stratégia alapköve tud lenni.

A biogáz-hasznosításban, az alternatív energiák használatában, a napelemek telepítésében élen jár a város, és ebbe a folyamatba jól illik a hulladékválogató üzem építése – hangsúlyozta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz–KDNP). A zalaegerszegi 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködésével megvalósult hulladékválogató üzem felépítéséhez 506 millió forint állami támogatást nyertek el, a fennmaradó összeget önerőből finanszírozták. Az építkezési területet Zalaegerszeg városa biztosította, a búslakpusztai hulladékkezelő telep közelében.

A projektben részt vevő egyetemek és szakemberek legfőbb célként a zéró hulladék koncepciójának megvalósítását tűzték ki. A tervezéskor arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb és legkisebb energiával működő rendszert hozzák létre. 

Kifejlesztettek négy új berendezést, amelyek közül az egyedülálló technikai megoldásokat tartalmazó 5F szeparátort nemzetközi szabadalom védi. Az üzem átadásán elhangzott: a következő ütemben a szétválogatott anyagokat energetikailag hasznosító üzemegység épül.

 

Forrás: https://magyaridok.hu