Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamikatsu: egy japán város, ahol 2020-ig valósággá válhat a "nulla hulladék" elve

  • 2016. február 24.
  • sklania
Kamikatsu egy, a Shikoku régióban található japán város, amelynek lakói az élre kívánnak törni az újrahasznosítas terén. Az 1700 lelket számláló város kitűzött célja, hogy 2020-ig a környék összes kukáját beszüntessék.

A város vezetősége rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be a nulla hulladék elérésének érdekében. A szelektív hulladékgyűjtés elősegítéséhez nem kevesebb mint 34 különböző kukát helyeztek ki a helység újrahasznosító központjába. A lakosok már nem tartanak otthon szemetest, és mivel kukásautó sem járja az utakat, mindenki személyesen viszi el a feleslegessé vált dolgait a központba. Ezen kívül más feladat is vár az emberekre. Ahhoz például, hogy egy műanyag palackot újrahasznosítsanak, el kell távolítani a kupakot és a címkét, és a három különböző anyagot három különböző kukába kell dobni. A rendszer precíz mivoltát jelzi, hogy a "papír" kategória további három alkategóriára van lebontva: magazinok, karton- és újságpapír.

A szigorú és aprólékos szelektálásnak köszönhetően a hulladék mintegy 80%-át újra lehet haszonsítani. A maradék 20%-ot a város hulladéklerakójába szállítják. A polgármester bízik benne, hogy a tárolót 2020-ig be lehet majd szüntetni. A szigorú szabályok betartásának ösztönzésére szolgál az a bolt, ahova a lakosok bevihetik feleslegessé vált tárgyaikat, és ingyen vihetnek el mások által otthagyott, használt holmit. Ezen a bolton kívül Kamikatsu egy műhelnyek is otthont ad, ahol helyi asszonyok készítenek mindenféle terméket használt anyagok újrahasznosításával.

Noha az áttérés az új életformára nem volt egyszerű, az eddig elért ökológiai es gazdasági sikerek büszkévé teszik a japán város lakóit.


köszönjük a fordítást Ódor Kingának!:)
forrás: http://www.toolito.com/bio/kamikatsu-japon-zero-dechet/?utm_content=buffercd7cb&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer