Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Börtön az "ingyen" zacskóért

  • 2010. augusztus 31.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Egy új jogszabálynak köszönhetően Mexikó fővárosában mostantól tetemes bírság, sőt, akár 36 óra elzárás is járhat annak az üzlettulajdonosnak, aki ingyen osztogatja a vásárlóknak a cseppet sem környezetbarát nejlonszatyrokat.

Rendszeresen visszatérő hulladékos téma a bevásárlózacskók ügye. Nem meglepő ez, hiszen a különböző műanyagokból készült táskák használata egyszerre erőforrás pazarló és környezetszennyező - mindemellett a vásárlók számára úgy jelennek meg, mintha olcsók, sőt, sok esetben ingyenesek lennének. Holott előállításukhoz a kőolajon kívül energiára és számtalan reagensre is szükség van, legtöbb esetben pedig hamar elhasználódnak, így gyorsan a depóniákba vagy égetőkbe kerülnek - legrosszabb esetben élővizekbe jutnak, és ott okoznak gondot. A költségeket természetesen a vásárlók viselik: a gyártás költségeit a termékek árába építve fizetjük meg, míg a környezetszennyezést a romló életminőségen keresztül érzékelhetjük.

Az új Mexikó-városi rendelkezés értelmében az üzletekben ezentúl csak biológiai úton lebomló szatyrokat adhatnak a vásárlóknak, és azokat is csak pénzért. A jogszabályt megszegő üzlet vezetőjét a hatóságok keményen megbüntethetik: a bírság felső határa elérheti a 90 000 dollárt, ami körülbelül 20 millió forintnak felel meg, és egyes esetekben akár 36 órás elzárás is járhat a vétségért. - adta hírül a hg.hu. A rendelkezés része a város „zöldülési” folyamatának, célja pedig, hogy növelje a környezettudatosságot - a kérdés csak az, milyen hatékonysággal?

Mindenképp előremutató a Mexikó városban bevezetett rendelkezés, de ha figyelembe vesszük azt is, hogy a város 18 millió fős lakossága becslések szerint napi 20 millió zacskót használ el, már kevésbé meglepő ez a lépés. A magyar számítások napi 1,3 millió db zacskóról szólnak, bár ez inkább alsó becslésnek tekinthető, azért egyértelműnek látszik, ha hazánkban is gondot okoz a zacskóügy, a mexikói városvezetésnek tényleg ideje volt lépnie. Abban pedig csak reménykedhetünk, a zacskó-árakat úgy állítják be, hogy a lakosság érezze, ha nem is sokat, de nyer a textil-szatyrot és fonott kosár használatával, és a jövőben valóban csökken a feleslegesen termelt hulladék mennyisége Latin-Amerikában.

Forrás: www.alternativenergia.hu