Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ingyen buszjegy az összegyűjtött szemétért

  • 2018. október 26.
  • Enikő
Egy indonéz nagyváros ingyen buszjegyet ad azoknak, akik összegyűjtik és a kijelölt beváltó-helyekre szállítják a műanyag-hulladékukat. Ezzel akarják elérni, hogy 2020-ra a városban ne legyen újrahasznosítatlan műanyagszemét.


Üres műanyag palackok érkeznek a világ legkülönlegesebb szelektív újrahasznosító telephelyére az indonéziai Surabaya városában. Itt ugyanis buszjegyet csinálnak belőlük – ha nem is szó szerint, de ezen a helyen erre lehet beváltani őket.
„Indonézia a világ egyik legnagyobb műanyagszemét-halmozója. Ezzel a kezdeményezéssel reményeink szerint felhívhatjuk a lakosság figyelmét a környezetvédelem fontosságára, különös tekintettel a műanyag-hulladékra” – mondja a surabayai közlekedési hivatal vezetője.

A szigetország második legnagyobb városában naponta 400 tonna műanyagszemét termelődik.

A helyi hatóságok a szemétbegyűjtés és -újrahasznosítás hatékonyabbá tétele érdekében gyakorlatilag ingyenessé teszik az utazást azoknak, akik hajlandók összeszedni maguk után a műanyag-hulladékot, és el is szállítják a kijelölt gyűjtőpontokra. Egy két órás utazásra feljogosító buszjegy ellenértéke 5 műanyag palack.
A lakosság lelkesen fogadta a jutalom-buszjegyeket. „Csökkenthetjük a szemét mennyiségét, hogy ne halmozódjon fel otthon, és idehozhatjuk, hogy hasznossá tegyük. Ezzel mindenki nyer” – fogalmazott egy helyi lakos.

A városvezetés komoly reményeket fűz a kezdeményezéshez: a helyi hatóságok arra számítanak, hogy Surabayában 2020-ra már nem lesz újrahasznosítatlan műanyag-hulladék.

 

Forrás: https://hirtv.hu/hirtvkulfold/ingyen-buszjegy-az-osszegyujtott-szemetert-2470481

https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/used-plastic-water-bottles-a-ticket-to-bus-ride