Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elege lett az EU-nak: fel kell lépni a gyártók által beépített hibák ellen

  • 2017. július 07.
  • sklania

Az Európai Parlament szerint itt az idő fellépni a készülékekbe a gyártók által “mesterségesen” beépített elavulás ellen. Csökkentenék a pótalkatrészek árát is. Az EP állásfoglalásában egy olyan, új címkét javasol, amelyen szereplő érték alapján könnyebben dönthetnénk jól arról, melyik mosógépet, telefont vagy tévét érdemes megvásárolni.

 

Úgy tűnik, hogy megelégelték az uniós képviselők az utóbbi évek trendjét, melynek köszönhetően sok készülék egy idő után “automatikusan” elromlik. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor nem csak otthon, de még egy átlagos szerelő által is nehezen javítható – a pótalkatrészek pedig drágák. Egy 2014-es Eurobarometer-felmérés szerint a fogyasztók 77 százaléka inkább megjavítatná vásárolt termékeit, mintsem hogy újat kelljen vennie belőle, de jó részüket a javítás költsége és a kapcsolódó szolgáltatás színvonala elbizonytalanítja.

 

Az Európai Parlament 662 szavazattal (32 ellenében 2 tartózkodás mellett) elfogadott állásfoglalása szerint EU-szerte tenni kellene annak érdekében, hogy tartós, javítható és fejleszthető termékekhez jussunk hozzá. Pascal Durand (Zöldek, Franciaország) képviselő szerint:

 

Vissza kell hozni a termékek javíthatóságát. Meg kell szüntetni például azt, hogy az elemet beleragasztják a termékbe, így az egészet el kell dobni, ha a telep lemerül. A fogyasztóknak tudnia kell, hogy meddig bírja a megvásárolt termék, és hogy lehet megjavítani.

A beleragasztás jelensége egyre gyakrabban figyelhető meg például a mobilgyártóknál: az okostelefonok nagy százaléka érkezik otthoni eszközkészlettel megbonthatatlan formában. Ha elromlik bennük például az akkumulátor, akkor kidobni ugyan nem kell az egész készüléket, de a javítás sokkal többe kerül, mintha szimplán csak ki kellene venni a régi akkumulátort otthon, majd betenni az újat.

Az EP mindezek miatt arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is honorál európai önkéntes címke bevezetését. Erre egyébként van már példa, igaz, nem hivatalos. Az iFixit nevű, részben közösségi weboldal adatbázisában rengetegféle készülékhez található javítási útmutató. Ennek elkészítéséhez az iFixit szakértői teljesen szétszedik az adott eszközt, megvizsgálják alkatrészeit, majd egy pontszámmal értékelik a termék javíthatóságának mértékét.

Az iFixit adatbázisában keresve vásárlás előtt felmérhetjük, hogy ha elromlik majd a kiszemelt készülék, milyen esélyünk van otthon megszerelni. Hasonlót szeretne tehát megvalósítani az EU-s intézmény is, csak hivatalosabb formában, egy, a termékek dobozára ragasztandó EU-s címkével.

Ki kell szűrni a beépített elavulást

Az uniós képviselők a következőket javasolják még a fizikai árucikkek és szoftverek beépített elavulásának kezelésére:

  • Több masszív, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat.
  • Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani.
  • A tagállamok ösztönözzék a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.
  • Olyan lényegi alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixre beépíteni a termékbe, hacsak biztonsági okból nem indokolt.
  • Az alkatrészek ára legyen összhangban a termék árával és életciklusával.
  • Legyen a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója, és szülessen egy rendszer, ami kiszűri ezt.

 elektronikai hulladék

 

forrás:

http://hvg.hu/tudomany/20170705_eu_beepitett_elavulas_javithatosag_cimke...