Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csomagolási hulladékok nagyobb mértékű újrahasznosítását sürgetik

  • 2015. október 30.
  • Csilla
Intézkedéseket sürget az iparág a műanyag és üveg csomagolás újrahasznosításának ösztönzésére.

Az üveg és műanyag csomagolás újrahasznosításában tartósan alacsony mutatókat produkáló országoknak intézkedésekre van szüksége a bevezetésre kerülő körkörös gazdasági csomag keretein belül - jelentették ki az érintett iparág képviselői.

A Feve, üveg csomagolással foglalkozó szervezet, nyilvánosságra hozott adatai szerint az európai újrahasznosítási mutató a 2012-es 70% ról 73%-ra javult 2013-ban, az elmúlt évben azonban fejlődés nem történt. Mindössze 3 olyan országban történt jelentős javulás az elmúlt években, ahol az EU-ban előírt 60% alatti az újrahasznosítási arány. Míg Romániában a 2011-es 26%-ról 2013-ban 47%-ra emelkedett az arány, Magyarországon 51%-ról 32%-ra esett vissza a mutató. Ugyanakkor Dánia 2013-ban az üveg csomagolás 98%-át volt képes újrahasznosítani.

A PET csomagolások újrahasznosításával foglalkozó Petcore hasonló folyamatokat mutatott ki a műanyag csomagolásokkal kapcsolatban. A Petcore szerint, noha az újrahasznosítási ráta 1,3 százalékponttal javult a 2014-es 57%-hoz képest, jelentős szórást tapasztalhatunk Európában, ami 80 illetve 20%-ot jelent a felső illetve alsó végeken. A Feve felszólította az Európai Bizottságot, hogy nevesítse az ún. “palackból palackot, többszörös újrahasznosítás” fogalmát az év végén bevezetendő körkörös gazdasági csomag részeként, amely az üveg csomagolás változatlan formában történő többszöri újrahasznosítását jelenti.

Konkrét támogatás szükséges a zárt újrahasznosításhoz, hogy a beruházások a valóban jó újrahasznosítási modelleket támogassák, - jelentette ki Adeline Farrely, a Feve munkatársa. A Petcore kétoldalú erőfeszítést tart szükségesnek, ahol az iparág a hatékonyabb műanyag begyűjtés felé tesz lépéseket, a vásárlók pedig egyre szélesebb körben ismerik fel az újrahasznosítás jelentőségét.

Forrás: ENDS Europe

Fordította: Graczka Dorottya