Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kuka helyett múzeumba került az elkobzott cukor

  • 2009. december 31.
  • beus

Nem mindennapi módját választotta a Vám- és Pénzügyőrség a jogerősen elkobzott, de nem értékesíthető cukor megsemmisítésének, ugyanis a miskolci Herman Ottó Múzeumnak adományozta, ahol a nyolcmillió éves mocsárciprusok konzerválásához használják majd fel.

 

 

A VPOP összesen 10650 kg cukrot adott át a múzeumnak. Ekkora mennyiségű cukor megsemmisítése hosszabb folyamat, ahogy hosszadalmas a mocsárciprusok tartósítása is: a hatalmas tartályokban álló két famatuzsálem cukros oldatban konzerválódik. A tervek szerint minden hétfőn 400 kilónyi cukrot emelnek majd ki a raktárból, és öntik bele a konzerváló oldatba - részletezte Sípos Jenő, a VPOP szóvivője.


Az utóbbi években elkobzott nagy mennyiségű cukrot azért csak most tudták átadni a múzeumnak, mert minden esetben bűncselekmények felderítéséhez kötődtek a lefoglalások. Az ügyek teljes körű kivizsgálása hosszabb időt vett igénybe.


Veres László múzeumigazgató elmondta, hogy a bükkábrányi bányában megtalált mocsárcipruserdőből négy fa került a miskolci Herman Ottó Múzeumba, közülük kettőt cukoroldatos eljárással tartósítanak, egy tiszta vízben áll, egyet pedig - az Ipolytarnócon kiállított leletekhez hasonlóan - műgyantás eljárással kezelnek.


A fák cukros tartósításával megpróbálják elérni, hogy - mivel a törzsek elveszették cellulóztartalmukat - a leletek ne porladjanak szét, hanem átitatódjanak a cukorral, és ezáltal szilárddá váljanak. Az átitatást minimális, öt százalékos cukoroldattal kezdték, ezt a koncentrációt emelik folyamatosan. Ezután lassan kiszárítják majd a két ősfát, a szerkezetébe beépülő kikristályosodó cukor pedig megadja a kellő szilárdságát.

 

Forrás: Forestpress