Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Yaga Yaga kunyhója

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bogdán Judit

A fenntarthatóság és design találkozása – elérhető módon.

Nóri és Gergő arra vállalkoztak, hogy egyesítik a környezettudatos szemléletet és a szokatlan megoldásokat, mikor elindították a Yaga Yaga Design Shopot, az első magyar recycle design boltot. Egyikőjük sem tervező vagy „B-közepes zöld aktivista”, budapesti boltjuk mégis csodásan képviseli a környezettudatos nézőpontot az upcycling révén, illetve megjelenési felülettel támogatja a tehetséges magyar tervezőket, akikkel szemben alapkövetelmény, hogy termékeik újrahasznosított vagy újraértelmezett alapanyagokból készüljenek. Hogy néhány példát említsünk: cipzár, biztonsági öv, bakelit lemez, kerékpár gumibelső, molinó, színes magazinok, használt elektronikai alkatrészek és kábelek, melyekből valóban használható és látványos dolgok születnek.

RecyClock ReBornbakelitelektronikus ékszer

Minket természetesen borzasztóan érdekelt a vásárlók összetétele és indíttatása, de egyelőre úgy tűnik, főként a külföldiek körében vonzerô az újrahasznosítás és újrahasználat, a hazai érdeklődőket a különleges formák és ötletek fogják meg. A tárgyak sokszínűsége miatt a boltba betérők köre is igen változatos, a Lego fülbevalók pl. a huszonévesek kedvencei, a magazinokból varrott és fonott táskák inkább a harmincas korosztály körében népszerűbbek,
de rendszeresen visszatérő vevőjük egy hollywoodi díszlettervező is.

Humuszos szemmel nézve a témát, azt gondolom, ennél tökéletesebb módja nincs is a már megtermelt hulladékmennyiség csökkentésének. Bár tudjuk, hogy a legjobb hulladék a nulla hulladék, de ha már egyszer előállítottuk, akkor legalább kreatív és igényes módon zárjuk újra vissza az anyagok körforgásába!

zipzár ékszer