Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vízről is gyűjtik

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Merza Péter
Hulladékgyűjtő hajó a Dunán.

Aki egy esti korzózáskor végigsétál a belvárosi Duna-parton, és megszámlálja a kisebb-nagyobb folyami hajókat, látja, hogy Budapest kiemelt célpont a szállodahajókkal érkező turisták számára is. De abba hányan gondolnak bele, hogy milyen logisztikai bravúrokat kell egy ilyen utazó szállodának megoldania? Például a szemétszállítás problémáját.

A Tarsus (lat. tisztaság) munkába állása óta ez már könnyebbség, hiszen ezentúl bármelyik Budapesten állomásozó szállodahajóról a víz felől közelítve is megoldható a szemét elszállítása. Szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a kukásautók a rakparton vették át az „árut”, néha közlekedési dugót is okozva. A Mahart Passnave Kft. ezt felismerve dolgozta ki a vízi úton történő szemétszállítást.

Nem kellett hozzá más, mint egy átalakított (korábban holland csapatszállító), nagy rakterű, 800 lóerős hajó, amelyben elfér a fordulónkénti 13 m3 hulladék (jelenleg naponta kb. 30-40 m3 a kapacitás). A nevében is környezetvédelmi célú járgánnyal könnyen meg tudják közelíteni a nagy szállodahajókat. A zsákokba összekészített hulladékot csak átadják a Tarsus legénységének, akik szelektíven külön konténerekbe helyezik a papírt, az üveget, valamint a kommunális hulladékot. A szerves konyhai hulladékot és veszélyes hulladékot nem ők szállítják el a hajókról, ahogy azt Sztojanovits Kristóf marketingigazgatótól megtudtuk.

A megtöltött konténerhajó a Garam utcánál köt ki, ahol a Főkert Zrt. segítségével alakítottak ki egy területet. Innen az FKF veszi át a hulladékot, amelynek kommunális részét a rákospalotai hulladékégető erőműbe szállítják. Remélhetőleg a Mahart szakemberei is mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön energetikai célú felhasználásra. Ugyanakkor üdvözlendő, hogy a szelektív gyűjtés megoldott a szolgáltatás keretében.

A cég tervezi a szolgáltatás bővítését, a jövőben az állóhajóknak és rendezvényhajóknak is felkínálnák a társadalmi felelősségvállalásuk következtében ingyenes szemétszállítást.
Hiába a kukáshajó, a Dunában sodródó nagy mennyiségű hulladék egy módon szüntethető meg: megelőzéssel. Ebben már közös a felelősségünk: ne vásároljunk szemetet, de legfőképp ne hagyjuk szétszóródni környezetünkben, mert az előbb-utóbb a vizeinkbe kerül, majd a nagyobb folyókban, így a Dunában is koncentrálódik.

Mahart Passnave Kft.  Kukás hajó


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!