Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokoldalú önkéntes hírszerkesztőnk: Pauló Gergely

Az önkéntes, aki teljesen azonosul a Humusz szellemiségével
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Molnár András

Pauló Gergő"Teljesen magaménak érzem a Humusz szemléletét: amikor egy cikket szerkesztek, nem azon kell gondolkoznom, hogy a Humusz mit gondol a témáról, hanem arról, hogy nekem mi a véleményem. Nagyon ritkán különbözik a két dolog."

 

Pauló Gergely távolról segít, de sokat. A humusz.hu önkéntes hírszerkesztőinek köszönhetően hulladékmegelőzéses-szemüvegen át olvashatjuk ország-világ környezetvédelmi híreit. Gergely egyike azoknak, akik segítenek nekünk a hírek feldolgozásában. Ezen kívül sok kisebb feladatot is vállalt: szkennelt és archivált, és kivette a részét a fapakolásból is. Ugyan elsősorban „táv-aktivista”, úgy látja, nagyon intenzív az önkéntes élet a Humusznál.

„Szegeden tanultam programozó matematikus szakon, egyetemi éveim alatt az ottani Greenpeace-csoport tagja voltam. Miután Budapestre kerültem, továbbra is szerettem volna önkéntes munkát végezni, így jutottam el a Humuszhoz. Az itteni munkában az tetszett meg, hogy a hírszerkesztésen kívül időnként kifejthetem saját gondolataimat is egy témáról. Teljesen magaménak érzem a Humusz szemléletét: amikor egy cikket szerkesztek, nem azon kell gondolkoznom, hogy a Humusz mit gondol a témáról, hanem arról, hogy nekem mi a véleményem. Nagyon ritkán különbözik a két dolog. Mivel dolgozom, nagy előny, hogy a hírszerkesztésben nem vagyok munkaidőhöz kötve, akkor tudok foglalkozni a feladattal, amikor van időm rá. 

Mindig is megfogott az, ha valamit önös, anyagi érdek nélkül csinálunk azért, hogy a világot kicsit jobbá tegyük. Korábban valamiért úgy álltam hozzá, hogy jobb egyedül dolgozni, mert így tudok csak pontosan azzal foglalkozni, amivel szeretnék. Amikor megismertem a szegedi Greenpeace csapatát, rájöttem, hogy közösségben érdemes dolgozni - lehet, hogy nem mindenben értünk egyet, de sokkal hatékonyabb a munka. Azóta is keresem a lehetőségeket: a Humusz egy újabb állomás az életemben, ami mindenképpen jó fejlődési lehetőség.”

Gergő hétköznapjait is átszövi a „Humusz-szemlélet”. Egy munkahelyi rendrakás során leselejteztek egy nagy zsáknyi gazdátlan ételhordó dobozt, amit a dolgozók korábban ott felejtettek. Gergő hulladékmegelőzési szemlélettől fűtve megkérdezett minket, hol vennék még hasznukat a dobozoknak. A kérdés eredménye egy remek csereakció lett, egy ételfutár szolgálat örömmel fogadta a „visszaválthatós dobozokat”.