Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rövid hírek

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Virágh Erika

Lejárt élelmiszereket árusító bolt nyílt Dániában
Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában. A termékeket termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek ajánlják fel.  A Wefood önkéntesei összegyűjtik és értékesítik őket, az üzlet bevétele pedig jótékony célokat szolgál. A lejárt szavatosságú élelem árusítása törvényes az országban, amennyiben egyértelműen feltüntetik rajta, hogy lejárt, és fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. A boltba eddig 40 tonna élelmiszer érkezett alig egy év alatt, ami amúgy a kukában landolt volna.

 

Food not bombs
Egy vallásoktól és politikai nézetektől független nemzetközi csoport a fejébe vette, hogy kidobásra szánt, de fogyasztásra alkalmas zöldségekből és gyümölcsökből vegetáriánus/vegán ételeket készít és oszt szét rászorulók és hajlék nélkül élők számára. Tevékenykedésükkel a szegénységre és a jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszerre kívánják békés úton felhívni a figyelmet.  Budapesten is működik egy társaságuk, akiknek elmosott tejfölös vödröket/ műanyag dobozokat lehet adományozni. Pontos részletek a csoport Facebook oldalán olvashatóak.

 

PET kupa
A Tisza egyes ágainak szennyezettsége miatt jött létre ez a kezdeményezés. A feladat az, hogy a parton felgyülemlett hulladékból kell a nevezés után hajót kell építeni, amelynek meghajtása kizárólag megújuló energiával (pedál, lapát, vitorla, stb.) történhet, és építéséhez a rögzítő-ragasztóanyagok kivételével csak használt, kidobott vagy újrahasznosított alkatrészek használhatók.  Nevezésért és további részletekért látogass el a www.petkupa.hu oldalra.


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!