Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rapid Randi á la NISP

Ipari Szimbiózis Workshopok
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Virág Annamária

VállalkozásokAz előző KukaBúvárban is írtunk a NISP-ről, vagyis a Nemzeti Ipari Szimbiózis Programról. Ha mégsem ismerős a fogalom, akkor annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az Iparfejlesztési Közalapítványnál futó programról van szó, amely EU-s (Life +) támogatással jön létre.

A program célja az ipari termelésben keletkező hulladékok újrahasznosításának, vagy újrahasználatának elősegítése – mindez a lerakóra vezető út elkerülését is jelenti. További előnyökkel is jár a szimbiotikus kapcsolat, melyre a partner cégek vállalkoznak: csökkenthető a lerakásért fizetett díj, az újonnan gyártott nyersanyag iránti vagy természeti erőforrás-szükséglet, és a használható anyagok kidobásával járó környezetterhelés és pazarlás.

Megelőzés ez is abban az értelemben, hogy a fölösleges anyagnak, amely párját keresi az ipari szimbiózisban, meghosszabbítjuk az életútját. A pártalálás megkönnyítésére a workshop az egyik eszköz.

A múlófélben lévő nyáron (2011 július, augusztus) négy workshopot rendeztünk Budapesten, szeptemberben pedig Győrben és Tatabányán folytattuk a roadshow-t. Olyan iparvállalatokat hívtunk meg, akik vagy valamilyen termelési hulladékkal rendelkeznek, vagy ilyen anyagokat dolgoznak fel. A workshop egyik célja, hogy a vállalatok képviselőinek gondolkodását környezettudatos irányba indítsa; hogy hulladékaikra, rendelkezésre álló szabad kapacitásaikra úgy gondoljanak, mint érték. Lehetőség az együttműködésre és arra, hogy az anyag, vagy erőforrás más ipari termelésben is szerepet kapjon és tovább éljen. Vagy akár ipari innovációra. Szemben a „Kincs, ami nincs” ideális hulladék képlettel, a workshopon megjelenő termelő cégeknél általában van valami. (Kincs, ami van).

ipari szimbiózis workshopHogy kiderüljön, milyen anyagot küld egy cég lerakóra, és melyek feldolgozására van kapacitás, a workshop-metódust alkalmazzuk. Ez egy interaktív műhelymunka, amely során a jelenlévők leírják a keresett vagy kínált anyagokat (miután beszéltünk ezekről). Mindenki annyi anyagot ír fel, amennyi féle keletkezik a cégnél, vagy amennyit használni tud. A papírok a kitöltés után úgy cserélnek gazdát, hogy mindenki látja mindenki más anyagát, és arra jelentkezni tud, ha érdekli és el tudja képzelni az együttműködés kialakítását. Ha van ilyen „pártalálás”, vagy „match” – és általában van – akkor ezen a vonalon el tudunk kezdeni együttműködni a vállalatokkal és közvetíteni köztük, hogy a szinergia megvalósuljon. Ha egy anyagra nézve a workshopon nincs potenciális partnerkapcsolat, az még nem jelenti azt, hogy arra nem lesz a továbbiakban megfelelés. A workshopon összejött adatokat az IFKA kezelésében lévő programban rögzítjük, ahol a pártalálás szintén lehetséges, sőt mi több, valószínű.

Ha eddig lemaradt, de érdekelné, szeretettel várja az IFKA a további NISP workshopokon. Tájékozódni a www.nisp.hu oldalon tud.