Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Önkénteskedés kicsiknek és nagyoknak

Év: 
2014
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Koller Andi

Önkéntesként dolgozni igenis jó! Nincs főnök, rugalmas a munkaidő, azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz, nem kell megtenned, amit nem akarsz, és hát jót tenni jó.

A Humusz viszonylag nagy létszámú aktivista bázissal büszkélkedhet, ám egy civil szervezetnél mindig elkél a segítő kéz, így a csatlakozni vágyókat csak biztatni tudom a jelentkezésre.

Az önkéntesség nem azonos a közösségi szolgálattal. A középiskolai nappali képzésben résztvevő és a 2016. január 1-je után érettségiző diákok esetében az érettségi bizonyítvány kiállításának feltétele 50 óra közösségi szolgálat igazolása. Ez tehát kötelezően elvégzendő feladat, nem pedig önkéntes munka. Ettől függetlenül ugyanúgy vonatkozik rájuk a 2005. évi LXXXVIII. törvény, tehát velük is önkéntes szerződést kötünk, és dokumentáljuk, hogy mikor kik segítették a munkánkat. Figyelünk arra is, hogy a diák betöltötte-e már a 18 életévét, ha nem, akkor szülői, gondviselői hozzájárulás kérünk ahhoz, hogy a szervezetnél szolgálatot teljesíthessen. Több tucatnyi szorgos diák segíti a munkánkat; vannak, akik szervezett iskolai tevékenység keretében, vannak, akik egyénileg kerestek meg minket. Miután rengeteg a munka, mindenkinek sikerült olyan feladatot találni, amit szívesen végez. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a közösségi szolgálat mindkét fél részéről egy picit több adminisztrációt, odafigyelést és szeretetet igényel. De nagyon jó érzés fiatalokkal dolgozni, egy kicsit az ő szemükkel látni a világot. Bár számukra ez kötelező feladat, de a mi felelősségünk, hogy ez valaminek a kezdete legyen, és ezek a diákok esetleg a későbbiekben is erősíthessék önkéntes csapatunkat. Persze nem ártott volna a civil oldalon fedezetet is teremteni az államilag elrendelt feladatvégzés koordinálásához, de a civilek azért vannak, hogy megjavítsák azt, ami nem működik jól...

kerti munkálatokfestegetés