Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magad, uram!

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Graczka Sylvia

Hogyan lehetne felébreszteni az utca emberét? A rendszerváltás óta hangoztatják neves szakemberek, hogy a magyar társadalom értékvesztett állapotban van, és csak vár, vár... talán valami csodára.

A helyi közösségek megerősítéséről nemzeti stratégiai dokumentumok szólnak, a gyakorlatról mégsem értesül az átlag médiafogyasztó.Alig hallunk olyan híreket, amelyek pozitív(!) helyi kezdeményezésekről szólnak, nem pedig karambolokról, rablásokról, visszaélésekről vagy politikai csetepatékról. Hová tűnt a médiából az egyszerű ember?

Valaha létezett a Hálózat TV, amely a helyi kábeltévéket kapcsolta össze. No, annak a híradója üdítő színfolt volt! Sete-suta technikával készültek ugyan az adások, de a hírek a hazai városokban, falvakban zajló eseményekről, fejlesztésekrôl: a helyieket húsbavágóan érintő témákról szóltak. És igen, a helyi eredmények, sikerek is megjelenhettek a médiában. Érdekes volt nézni, ráadásul nem kaptam sokkot a vérengzés és erőszak láttán. Jó lenne ismét olyan riportokat látni, amelyek valóban az országról szólnak! És bizony, ha valaki tudni szeretné, hogy mi számít az embereknek, akkor a helyi ügyekkel kéne foglalkoznia, nem a demagóg pártpolitikai cirkusszal.

A kivárás stratégiája mostanra befuccsolt. Nem jön segítség felülről, ahogyan azt a mai közép- és időskorú generáció megszokhatta az előző rezsimben. Fentről legfeljebb megszorítások és retorika érkezik. Nekem és Neked is kell lépni, kedves Olvasó! Fel a kanapéról, mostantól érdeklődj legalább a szűk környezeted iránt! Tessék megfogalmazni a konkrét problémákat! Nem jajveszékelni, nem a rendszert szidni, hanem kimondani olyan egyszerű dolgokat, mint: kiönt a falu fő utcája mellett a csatornaárok – omladozik a helyi közösségi ház – nincs a gyerekeknek vécépapírjuk a suliban. Ezután pedig tessék összeállni néhány baráttal, szomszéddal, szülővel, kisiparossal és megoldani a konkrét ügyet!

Sok kicsi sokra megy. A mostani rendszerben az egyetlen út a jóllét felé az, ha felgyűrjük az ingujjunkat, és munkához látunk, odafigyelünk egymásra, és segítjük egymást. Tudom, ez az egész nagyon elment filózásba, de majd a lap hasábjain bemutatott jó példák és kezdeményezések irányt mutathatnak, hogy ezt hogyan is lehet megvalósítani a mindennapokban.