Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kincses Velence

Év: 
2013
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Ludassy Eszter

A Velencei-tónál élő termelők, kézművesek elhozzák élelmiszereiket, ajándéktárgyaikat a piacra, hogy az odalátogatók máshol nem beszerezhető különlegességekre találhassanak.

Szervezzünk piacot!

piacHozzávalók:

  • 50-100 megbízható termelő és kézműves,
  • 1 hosszútávra tervező, lendületes partner, aki a helyszínt biztosítja,
  • néhány segítőkész, együttműködő hivatalnok és hatósági munkatárs az engedélyeztetési eljárás során,
  • sok kitartó, elkötelezett vásárló,
  • rengeteg marketing,
  • és nem utolsósorban 1 lelkes szervező csapat. 

Mivel a felsoroltak csodásan összeálltak, június 16-án megnyitottuk termelői és kézműves piacunkat a velencei Tekergő Panzió parkolójában.

termeloi piacMa már törvény engedi a helyi termelői piacok létrehozását, ami jóval egyszerűbb eljárás, mint egy hagyományos piac szervezése. Emellett – ha van – a helyi piacrendeletet is ismernünk kell. Piacon csak megfelelő papírokkal rendelkező ős- és kistermelők árulhatnak, tehát ha kézműveseket is szeretnénk hívni, akkor ne helyi termelői piacot nyissunk. Igen lassú folyamat a megfelelő kínálat kialakítása, és a megfelelő embereket is nehéz megtalálni, mert sokuknak az áru megtermelése mellett már nincs kapacitásuk az árusításra.

Ahhoz tehát, hogy kiforrjanak a gondolatok, összeérjenek az ízek, időt kell adni egymásnak... a tapasztalataink ebben is pozitívak. A mi piacunkon a vásárlás nem csupán áruk beszerzéséről szól. Célunk az, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre minden vasárnap, ahol lehetőség nyílik beszélgetni, tapasztalatot, receptet cserélni, népzenét hallgatni, vagy a vásárlás végén itt fogyasztani el a vasárnapi ebédet. Az árusok nem fukarkodnak a jó tanácsokkal, a vevők pedig hálásak a figyelmességért és a sok jó ötletért. Számunkra a legnagyobb elismerés, ha a vevőink heti programjában mindig ott lehetünk, és az árusok szívesen jönnek hozzánk portékáikkal. Kis lépések ezek a globális gazdaságban, tudjuk, de mindenkinek feladata, hogy a saját eszközeivel befolyásolja a környezetét.