Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Intézményzöldítés takar(ék)osan

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kossár Janka

Szebbet, jobbat, ökosabbat!

Sivár folyosók, betonozott udvar, ingerszegény környezet... A szürkeséget csak a mobiltelefonok és tabletek villódzó színei törik meg… Nem egy XXI. századi magyar „nyomorfilm” kulisszái között járunk, hanem egy fiktív iskolai színtéren, ahol a helyi – nem túl kedvező – adottságokba beletörődve fásult felnőttek ténferegnek a folyosón, csak a gyerekzsivajban mutatkozik meg némi élet. Ebben a „Szép új világ”-jellegű közegben maga Aldous Huxley is elsírná magát.
Az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak iskoláinkban, emellett lassan felnő a digitális bennszülött nemzedék, az átalakult körülményekhez pedig pedagógusként alkalmazkodnunk kell. Ezért is fontos, hogy az iskolai közeg megmaradjon élhetőnek, megkockáztatom: üdítőnek, szemléletformálónak.
Ennek egyik eszköze a környezeti nevelés, amelynek apró lépésekben, napi szinten és nem kampányszerűen történő megvalósításához a hozzávalók: egy csapat belelkesíthető gyermek és egy szintén lelkes, elkötelezett pedagógus, aki összefogja a zöld kezdeményezéseket. Megvalósítási fórumok: tanórákon, tantárgyközi szemlélettel, és tanórán kívüli tevékenységekben: napközi, tanulószoba, szakkör.Sok ingyenesen letölthető anyag található a világhálón, melyek segítségünkre lehetnek, egy kis ízelítő ezekből:

  • MKNE honlapja
  • a Magyar Madártani Egyesület honlapja
  • EON Energiakaland: korosztályra kidolgozott, 5-16 éves korig
  • Szitakötő oktatási program.

Az örökös probléma: miből is finanszírozzuk a megvalósítandó tanórán/iskolán kívüli tevékenységeket? A felszín alatt csörgedező pályázati források felszínre bukkanását kell követni, ehhez célszerű folyamatosan egyeztetni a pályázatfigyeléssel megbízott kollégával. Egy-két ötlet:

  • Cetelem Zöldsuli program: nagy létszámú iskoláknak ajánlott, internetes szavazással nyerhető el a támogatási összeg.
  • Határtalanul! program: nagyon jó lehetőség leendő hetedikeseknek, hogy eljussanak a környező országokba kedvezményes áron, állami támogatással.
  • TÁMOP-ok
  • www.emet.gov.hu
  • Tájékozódás: a pafi.hu-n.

  Gyerekfoglalkozás Erdei iskola


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!