Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból fényfüzér

Év: 
2013
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Pais Panni

Annyi más funkciója lehet egy tárgynak azon felül, amit a gyártók kitaláltak! Az újrahasznosításnak csak a kreativitás szab határt, most éppen egy csupasz izzósor kap új külsőt hulladékból.

cellux1Sokféle izzósor kapható: hosszú vagy rövid, hálózati vagy elemes, klasszikus izzós vagy LED-es. Mi az utóbbi típust ajánljuk, mivel környezetkímélőek: kevés áramot fogyasztanak és élettartamuk több tízezer óra is lehet. Ezenkívül ezekkel a legkevésbé veszélyes bánni, mert nem sok hőt termelnek, így a rájuk rögzített dekoráció sem olvad meg. Nagyon sokféle hulladékot használhatunk fel, a LED-ekre szerelt “minibúrák” segítségével kellemes hangulatú, egyedi darabokat hozhatunk létre.
Az alább bemutatott darabhoz kidobott filmesdobozokat gyűjtöttünk össze, de választhatunk erre a célra kupakokat, PET-palackok levágott alját, - amelyekbôl virágokat készíthetünk - joghurtos poharakat vagy akár kávés kapszulákat is – mindegyiknek más lesz a hangulata.

Így készül hulladékból egyedi fényforrás…

1. lépés
Szerezz egy LED-es izzósort! A képen látható füzér 10 LED-es, elemmel működik, lakberendezési- és barkácsáruházakban kapható.

2. lépés
Gyűjts össze annyi üres filmesdobozt, ahány LED-lámpa van a fényforráson! 

3. lépés
Sniccerrel a kupak közepén ejts X alakban két apró bemetszést! A vágás mérete (kb. 4-4 mm) attól függ, hogy mekkora a LED, amit át kell bújtatni rajta – akkora legyen, hogy épp át tudjuk préselni az izzót, de szorosan rajta maradjon a borítás. Ha nagyon kemény anyagból készült “búrát” választasz, például a PET-palack alját, akkor lehet, hogy kis kézifúróra is szükséged lesz. 

4. lépés
Minden egyes izzónál ismételd meg a műveletet! Ha elkészültél az összessel, a kupakokra pattintsd rá a filmesdobozokat, és már kész is a megújult külsejű fényfüzéred!

Jó munkát!

cellux3

További információ: wwww.celluxcsoport.hu