Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csomagolásmentes tapasztalatok

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bogdán Judit

Nagy sajtóvisszhangra talált Magyarország első csomagolásmentes boltjának megnyitása Budaörsön. A nyitás után mi a tapasztalatokra voltunk kíváncsiak.

Mindig izgalmas a környezettudatosság és az gazdasági fenntarthatóság egybeesését vizsgálni, hisz ez lenne a cél: hosszú távon üzemeltetni egy remek „zöld” ötletet, segítségével függetlenedni és fenntartani saját magunkat. Erre vállalkozott Ági, Rita és Márk, amikor szeptember 30-­án megnyitották csomagolásmentes boltjukat noPack néven. Termékeik között liszteket, magvakat, aszalványokat, lekvárokat, szörpöket, cukrot, sót, kávét, teát, gyümölcsleveket, péksüteményeket és kenyereket, édességeket, zöldségeket és gyümölcsöket, hihetetlen mennyiségű fűszert és natúrkozmetikai alapanyagokat találunk.

Márk elmesélése alapján változatos összetételű a vendégkörük: van Gödöllőről hetente érkező vásárló, iskolás kislány a napi kakaós csigával, egészségtudatos nagy mamák és a „régi motorosok”, akik számára még ismerős a csomagolástól mentes vásárlás. Akik célzottan jönnek a noPackba, általában felkészülten érkeznek: dobozokkal, üvegcsékkel megpakolva. Az 5 hét tapasztalata alapján az emberek igenis tudnak és szeretnek tudatosan vásárolni, fontos számukra a hulladékszegény életmód. Szeretnek bemenni a boltba, beszélgetni a „zöld” tapasztalatokról, további lehetőségekről – a bolt kiegészítőjeként üzemelő kávézó/teázó kitűnő helyet ad erre.

Beszélgettünk a termékbővítés lehetőségeiről is, de sajnos a szigorú szabályozási rendszer miatt meg van kötve az ember keze, ha pl. tejtermékeket szeretne csomagolásmentesen árulni. Hasonló konklúzióra jutottunk mi is a Humusz Batyu bevásárlókörünk működtetése során. Kevés termelő nyitott a témára, komoly beruházási igénye is van, illetve a vásárolt mennyiség kiszámíthatatlansága miatt jelenleg kevés esély van az ilyen irányú bővülésre. Tervezik azonban különleges olajok beszerzését, illetve már most is árulnak „boldog” tojást szabadon tartott csirkéktől – ami nagy kincs, átlagos boltban szinte sehol sem kapható!

Szorítunk a csapatnak, hogy az üzletük minden értelemben fenntartható legyen!

Ha tehetitek, látogassatok el hozzájuk, nagyon kellemes hangulatú boltocska, kedves házigazdákkal, jó céllal!

Csomagolásmentes üzlet Kimérős áruk


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!