Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasználat – szociális alapon, környezeti haszonnal

Év: 
2008
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szikra Tamás

Svájcban nagy hagyománya van a használt holmik újraértékesítésének és újrahasználatának.

A lakosságot arra buzdítják, hogy a költözéskor, új lakás berendezésekor, nagytakarításkor elõkerülõ, még használható cikkeket ne dobják a szemétbe, hiszen ez pazarlás lenne. Adományozzák inkább valamelyik gyûjtéssel foglalkozó szervezetnek,  így két legyet ütnek egy csapásra:  megszabadulhatnak fölösleges tárgyaiktól, és biztosak lehetnek abban is, hogy az ezek eladásából származó egész bevételt jó célra használják fel.  

Valódi hasznosítás
Az értékesítés a Brockenhaus hálózaton keresztül folyik, amelynek boltjai minden nagyobb településen megtalálhatóak. Itt átveszik a még használható cikkeket, és vagy eladják az üzletekben, vagy egyenesen eljuttatják a rászorulókhoz. Elsõsorban ruhákat, mûszaki cikkeket, háztartási berendezéseket, konyhai felszerelést és bútorokat árulnak nagyon olcsón. Az elsõ Brockenhaust egy szabadkõmûves páholy alapította Zürichben 1904-ben - az akkori cél kizárólag a városban élõ, szociálisan rászoruló emberek támogatása volt. A program annyira sikeresnek bizonyult, hogy a hetvenes években már több idõsotthont és fiatal családosokat segítõ lakásprojektet támogattak. Az emberek szívesen használják az “állandó bolhapiacot”. Ha valaki egy ritka bútorra vágyik, slágereket keres bakelit lemezen, vagy csak szeret régi könyvek között böngészni, akkor az elsõ útja a legközelebbi Brockenhaus-ba / Brockenstube-ba vezet.

Határtalan segítség
Svájcban a jólét és a lakosság fegyelmezettsége miatt az adományozás egyre magasabb fokot ér el. A HIOB International (Hilfsorganisation Brockenstuben – egy nemzetközi segélyszervezet) megjelenésével a Brockenhaus hálózat nemzetközi szintre lépett. A HIOB 1984-ben alakult azzal a céllal, hogy használt orvosi eszközöket, kórházi felszereléseket jutasson el a megfelelõ szervezetekhez, rászoruló személyekhez bel- és külföldön. Ma már több ezer tonna segélyt osztanak ki évente. A szállítási költségek fedezése érdekében saját fizetõs Brockenhaus-okat tartanak fenn, amelyekben országszerte sokféle használati tárgyat árusítanak. Emiatt a HIOB pénzadományokat nem fogad el, de a Brockenhaus hálózathoz hasonlóan a lakosságot a felesleges használati tárgyak adományozására buzdítja. Teszi ezt a környezetünk kímélése érdekében, és a rászorulók örömére.
A HIOB azt is küldetésének tartja, hogy a szociálisan hátrányos helyzetû embereknek  munkahelyet biztosítson. A szervezet maga is több, mint 150 állandó munkatárssal dolgozik, akiket igyekeznek a munkanélküliek közül kiválasztani - az állástalanok számára emellett egyéb programokat is futtat.
A HIOB többek között a következõket veszi át: orvosi eszközöket, kórházi felszereléseket, laborfelszereléseket, bicikliket, gépeket, kézi szerszámokat, iskolai bútorokat, szállítási anyagokat, irodai berendezéseket,  tároló berendezéseket, tartós élelmiszereket, mosogatószereket és tisztítószereket.