Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fekete péntek

Év: 
2008
Szám: 
Tél
Szerző: 
Perneczky László

perneczky_laszlo_120A környezettudatos szervezetek 17 éve hirdetnek egynapos fogyasztói böjtöt november utolsó hétvégéjén. A „Ne vásárolj semmi!” Nap világszerte önmérsékletre int – ám sokan vannak, akik nem figyelnek az „üzenetre”.

Sokféle akciót láthattunk már. Volt, ahol lótuszülésben meditáló Mikulások ücsörögtek a szupermarketek elõtt, máshol zombinak maszkírozott „hullák” hörögték a meglepett shoppingolók arcába, hogy „Vigyázz, én is halálra vásároltam magam!”. Akadtak olyan segítõkész aktivisták, akik óriási megtakarításokat ígértek a vásárlóknak - a hitelkártyák ünnepélyes szétnyírása által. A HuMuSz és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Váci utcában tologatott üres bevásárlókocsikat, az AdBusters radikálisabb aktivistái bent az üzletekben fejlõdtek végtelen konvojokba a biztonsági õrök nem kis bosszúságára. (Azt ugyanis semmi sem tiltja, hogy akár egész nap tologathasd az üres bevásárlókocsit.) A kereskedelem azonban ezen a napon már a karácsonyi nagy profitra kacsingat.

„Tapossa laposra!”
Kedvenc szlogenünk szomorú és morbid áthallást kapott a „Ne Vásárolj Semmit!” napon. A „Fekete Péntek” kifejezés több összefüggésben ismert az amerikai köznyelvben. 1965 óta a nagy áruházláncok olyan karácsonyi leárazásokkal és akciókkal rukkolnak elõ, ami évrõl évre nagyobb káoszt okoz a városokban. Nyitáskor a vásárlók „ráfutással” szerezhetik meg a hõn áhított tárgyakat, ezért van, aki éjjel kettõtõl az áruház elõtt, a „Blitz Line”-ban fagyoskodik. Az autók már hajnalban megtöltik a parkolókat, nagy a tolongás, sõt, verekedés. 2008. november 28-án az egyik Long Island-i WalMart üzletben Jdimytai Damour 34 éves eladót halálra taposta a bezúduló tömeg. Négy másik vásárló – köztük egy pár héttel a szülés elõtt álló kismama – komoly sérüléseket szenvedett. „A hajnali ötórai nyitáskor vagy kétezren rontottak marakodva az üzletbe. Letépték az ajtókat, hiába próbáltuk élõ lánccal irányítani õket, átrohantak rajtunk. Azt hittem, én is ott maradok, szó szerint le kellett rugdosnom magamról a „kedves vásárlókat”. Egy kolléga egy automata tetejére menekült a tömeg elõl, de a kiérkezõ rendõröket is félrelökdösték a vérben forgó szemû vásárlók. – mondta Jimmy Overby, az eladó társa. Bemondtuk a hangosbemondóba, hogy valaki meghalt, ki kell üríteni az áruházat. A vásárlók meg kiabáltak, hogy „Hajnal óta várakoztam, nem megyek sehova!” - és tovább vásároltak.”
Hát így állunk.
Ne vásárolj semmit, inkább csinálj valamit!