Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társasjáték hulladékból

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Kovács Kata

twister_kezlabTwister: modern ügyességi játék, ami fejleszti
az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt.

A játékpálya
A tábla 4×6 színes körből áll, minden 6-os sorban azonos színekkel (piros, kék, zöld, sárga). A köröknek akkoráknak kell lenniük, hogy a játékosok lába beleférjen.
A játékban 2-4 játékos vehet részt.
A játék során sorsolni kell, hogy a következő játékos melyik kezével vagy lábával következik, és melyik színre fogja azt rakni. Ezt két dobótetraéderrel sorsolhatjuk ki, az egyik mutatja a színt, a másik a kezet vagy lábat.
Szabályok
A játékosok (illetve célszerűen egy segítő személy) felváltva sorsolnak egy végtagot (bal kéz, jobb kéz, bal láb, jobb láb) és egy színt.
A játékos a kisorsolt végtagját egy szabad, kisorsolt színű körre helyezi. Ha a megadott végtagja már olyan színen van, akkor áthelyezheti egy másik körre. Ha nincs olyan színű kör, akkor nem kell semmit csinálnia.
Lehetséges úgy is játszani, hogy a két játékosnak közösen sorsolnak végtagot és színt, így ugyanazt a lépést kell megtenniük.
Amelyik játékos a kezein és lábain kívül más testrészét is a földre rakja (pl. leül), az kiesik a játékból. Az a játékos nyer, aki utoljára marad benn a játékban.
A Twister pálya elkészítése
Anyagszükséglet: 100×140 cm-es csomagolópapír vagy karton, festék piros, zöld, kék, sárga színekben.
A csomagolópapír egyik oldalán jelöljük ki a 6×4 db 20 cm átmérőjű karika helyét, fessük be őket soronként azonos színnel (P=Piros, Z=Zöld, K=Kék, S=Sárga).
Ez a méret 10-12 éves gyerekeknek ideális, kisebbek, illetve nagyobbak számára rajzoljuk kisebb, illetve nagyobb alapra.
A dobótetraéderek megvarrása
Anyagszükséglet:
• egy-egy piros, zöld, kék, sárga, és egy ötödik színű (22 cm alapú) egyenlő oldalú textilháromszög
• 8 db 20 cm alapú egyenlő oldalú háromszög rávasalható közbélésből
• 2 db 42 cm alapú egyenlő oldalú háromszög bélésnek
• 2 db 41 cm alapú egyenlő oldalú háromszög töltővlies
• szivacstörmelék
• piros, sárga, kék, zöld színű filcdarabok.
Szabjuk ki a 4 különböző színű oldalt, vasaljuk rá a közbélést. Varrjuk össze a tetraédert, egyik oldalt hagyjuk meg nyílásnak, fordítsuk ki. Az egyik bélésanyagra tűzzük fel a töltővliest, hajtsuk tetraéderré, s két oldalát varrjuk össze. Dugjuk bele a színes tetraéderbe, tömjük ki szivacstörmelékkel, s varrógéppel varrjuk be a negyedik bélésoldalt. A külső élt láthatatlan öltésekkel kézzel varrjuk össze.
A másik dobótetraéderhez is szabjuk ki a színoldalakat. Szabjunk ki piros, sárga, kék, zöld filcből egy-egy tenyeret, s egy-egy talpat. Úgy varrjuk fel hímzőfonallal pelenkaöltéssel a színoldalakra a tenyereket, talpakat, hogy megkülönböztessük a jobb és bal végtagot. Vasaljunk az oldalakra közbélést, varrjuk össze, s béleljük, fejezzük be az előbbihez hasonlóan. A tetraéder sarkossága miatt fontos, hogy mind a négy oldalon legyen varrás a színén.