Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HuMuSz rajzpályázat

Találj ki reklámot a visszaváltható üvegnek!
Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lugosi Bea

A HuMuSz hosszú évek óta küzd a visszaváltható üveges italcsomagolások megmentéséért.

A rendszerváltás óta egyre nagyobb méretekben tért hódító egyutas pillepalackok óriási mennyiségű műanyag hulladékot jelentenek. Igaz ugyan, hogy a  még csak elszórtan megjelent  hazai szelektív gyűjtő rendszerek lehetőséget biztosítanak a PET palackok külön gyűjtésére, ugyanakkor megfelelő környezeti nevelés, iránymutatás hiányában ez meglehetősen komoly aggályokat is felvethet. Minél sikeresebb ugyanis a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás, annál nagyobb az esély arra, hogy - a kényelmes megoldást választva - a lakosság értékrendszerében háttérbe szorul a hulladékképződés megelőzésére irányuló törekvés.

Környezet- és ökológiai fogyasztóvédelmi szempontból tehát igen fontosnak tartjuk, hogy forgalomban maradjanak a visszaváltható üvegpalackok (az 5-6 alkalommal újratölthető műanyag változattal szemben ezeket átlag 40 alkalommal lehet újra használni), és a környezettudatos vásárlók választási lehetőséggel rendelkezhessenek. Mindez nem csak az üzletek de az iskolai büfék kínálatára is vonatkozik, ahol a vásárlók maguk a gyerekek. A mai fiatalok a jövő fogyasztói, tehát nem mindegy, milyen viselkedésmintákat sajátítanak el jelenlegi vásárlásaik során. A HuMuSz egészséges és környezetbarát suli-büfé kampányai ezt az irányt is célozzák.

A HuMuSz most új rajzpályázatot hirdet, melynek témája: Találj ki reklámot a visszaváltható üvegnek!

Pályázni két kategóriában lehet:

I. kategória
Pályázhatnak általános iskolák 5-8. osztályos tanulói. Tőlük szabadon választott technikával készült rajzot várunk, mely reklámplakát formájában hívja fel a suli-büfé vásárlóinak figyelmét a visszaváltható kiszerelésre. Minden plakát mellé kiegészítésként rövid (max. 1 A/4-es oldalon, kézzel írt) fogalmazást várunk azzal kapcsolatban, hogy a pályázó véleménye szerint miért környezetbarát a visszaváltható üvegpalack és környezetvédelmi szempontból milyen előnyei vannak az egyszer használatos műanyag palackkal szemben.

II. kategória
Pályázhatnak középiskolák tanulói 15/19 éves korig. Szeretnénk, ha a diákok kitalálnák és lerajzolnák egy új (képzeletbeli) internetes honlap indítólapját a "Válaszd a visszaválthatót" szlogen szellemében. Arra vagyunk kíváncsiak, mit és hogyan jelenítenének meg egy olyan - fiataloknak szóló - honlap nyitóoldalán, ami a visszaváltható üveges ásványvizeket, üdítőket, gyümölcsleveket hivatott bemutatni és reklámozni.

A pályamunkákat 2004. április 15-ig várjuk a HuMuSz címére (1111 Budapest, Saru u. 11.). Eredményhirdetés: 2004. április 22-én, a Föld Napján.
Nyeremények: CD-ROM, könyv, akkutöltő, újrapapír füzetek, stb.

Kérjük a pályaműveken feltüntetni az alábbiakat: név, iskola, az iskola címe, osztály, életkor.

A pályázatok elbírálásánál elsősorban azt vesszük figyelembe, mennyire érvényesül a beadott munkákban a környezetvédelmi üzenet.

A gyerekeknek szóló (iskolai faliújságra kihelyezhető) rövidített pályázati felhívás a honlapunkon található!

További információk: [email protected]