Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csatos sör

Visszaváltható!
Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Privigyei Csaba

Az idõsebb korosztály bizonyára jól emlékszik azokra a boldog idõkre, amikor széles körben hozzáférhetõ volt a „csatos bambi”. Az azóta eltelt évtizedek alatt nemcsak a tetszetõs kivitelû csatos üveg tûnt el a boltok polcairól, hanem évrõl évre egyre kevesebb visszaváltható üveges terméket vásárolhat a fogyasztó. Ezért is örömteli számunkra, ha beszámolhatunk arról, hogy csatos, visszaváltható üvegben palackozott sör forgalmazásába kezdett 2004 áprilisától a kiskunmajsai Majsa Sör Kft, egyelõre csak Bács-Kiskun Megye déli részén. A részletekrõl Koncz Jenõt, a Kft. vezetõjét kérdeztük, aki e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

A Kft. jelenleg a normál sörös üvegben (NRV) és 0,5 literes csatos üvegben forgalmazza termékeit. A normál üvegben forgalmazott sör neve Kunsági Világos, a csatosban forgalmazotté KUN ROYAL. A Kunsági Világos a sörfõzde hagyományos terméke, míg a KUN ROYAL-t április óta forgalmazzák. Tervezik a választék bõvítését is, várhatóan november 1-tõl megjelennek a piacon 1 literes és 2 literes, visszaváltható csatos üvegekkel is. Az NRV üveg betétdíja 25 Ft, a 0,5 literes csatos üvegé 200 Ft. A bevezetésre kerülõ göngyölegek betétdíja az 1 literes csatos üveg esetében 500 Ft, míg a 2 literes csatos esetében 1.600 Ft lesz.

Noha szeretnék a csatos üveges kiszerelésû terméket országosan is terjeszteni, ám ehhez technológiai fejlesztésre volna szükség. Szerettek volna állami támogatást is igénybe venni fejlesztésre, ennek érdekében pályázatot is benyújtottak, de nem sikerült nyerniük. Koncz Jenõ elmondta, hogy meglehetõsen nehéz pályázati forrást találniuk, mert a sörgyártás sajnos csak nagyon szûk támogatottságú, kevés olyan pályázat van, amelynek kiírási feltételeibe belefér. Pillanatnyilag nem is tudják a teljes termelésüket az év minden szakaszában eladni. Szükség lenne fejlesztésre, de nem csak a kapacitás bõvítésére, hanem technológiai korszerûsítésre is.

A sörfõzde jelenlegi maximális kapacitása 1000 liter/nap, a palackozást automata töltõfejes kézi töltõgéppel végzik, míg a palackok mosást nagynyomású oldószeres forróvízzel. Mivel a göngyöleg visszaváltható, azokat a Kft. rekeszekkel együtt vásárolja vissza, az üzletkötõik pedig visszaszállítják az üzembe. Hogy miért éppen a csatos kiszerelést válaszotta a Majsai Sör Kft? „Azért, mert a magyar piacon pillanatnyilag nincs csatos üveges sör, ezért a piacnak ezt a szegmensét igyekeztünk megcélozni” - indokolta a választásukat Koncz Jenõ. Az üvegeket és a ládákat részben Szlovákiából, részben Németországból szerzik be. Arra vonatkozólag, hogy a termék mennyire keresett és kedvelt, egzakt adatok még nincsenek, mindenestre az tény, hogy a csatos üvegeknek csupán mintegy 20%-át váltják vissza, ugyanis a vásárlóknak tetszenek az üvegek, így a nagyobb részüket megtartják, és befõzésre, pálinka palackozásra stb. használják. Jelenleg a KUN ROYAL-ból annyit tud eladni a sörfõzde, amennyit gyártani tud. Ez egyértelmûen a csatos üveges kiszerelés népszerûségének köszönhetõ.