Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az utolsó mohikán

Visszaváltható, tartós, semleges anyagú és esztétikus
Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Bödecs Barnabás

A Kaiser's Holding Kft 2003. márciusától kilistázta választékából (kivonta a forgalomból) a Kékkúti Ásványvíz Rt. 1 l-es betétdíjas üveges Theodora ásványvizet. Ez volt az utolsó, Magyarországon kereskedelmi forgalomban megtalálható visszaváltható üveges ásványvíz. Bár a Kékkúti Ásványvíz Rt. szívesen gyártaná továbbra is a terméket, a kereskedelem ellenállása és a jogi szabályozás akut hiánya miatt ellehetetlenül.

A Hulladék Munkaszövetség azzal a kéréssel fordult az üzletlánc vezetőjéhez, hogy tartsák továbbra is választékban ezt a terméket, hogy a vásárlónak maradjon választási lehetősége legalább ezekben az üzletekben. Több tucat különféle ásványvíz kapható eldobó kiszerelésben, mindössze 3-fajta visszaváltható műanyag flakonban, üveges pedig ez az egy. Lehet, hogy az eldobóból lényegesen több fogy, de aki az üvegest vásárolja, az épp azért veszi, mert visszaváltható, tartós, semleges anyagú és esztétikus is egyben. Fontosnak tartjuk, hogy az egyre szélesedő környezettudatos vásárlói kör megtalálja ezt a kedvére való megoldást. Hasonlóképpen nem mindegy, hogy a fiatalok milyen életmódmintát látnak, csak a hulladéktermelő eldobó mentalitást, vagy van módjuk tartós, újrahasználatra alkalmas termékeket is választani. A választás, a hulladék keletkezés megelőzésének lehetősége az ország Európai Unióhoz történő csatlakozásával kapcsolatos hulladékgazdálkodási célok legfontosabbika is egyben.

Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter is levélben fordult a forgalmazóhoz, kérve, hogy gondolja meg a döntést, és tartsa továbbra is választékban a betétdíjas csomagolást. A miniszter a levélben megemlíti: bár a hazai ásványvízpiac választéka igen gazdag, jelenleg már csak háromféle visszaváltható palack létezik, ráadásul ezek is műanyagból készülnek.

Mindezek mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban jelenleg folyik a betét- és letéti díjakról szóló kormányrendelet előkészítése, mely 2003. év második felében lép hatályba. E rendelet amellett, hogy meg kívánja erősíteni az újratölthető csomagolások piaci helyzetét, reményeink szerint biztosítja az üvegvisszaváltás gazdasági ösztönzését is.

A Hulladék Munkaszövetség ez ügyben felvette a kapcsolatot a Kaiser?s Holding Kft., a Kékkúti Ásványvíz Rt. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetékeseivel, és támogatást, ígéretet kapott az üveges ásványvíz újbóli belistázására. Így talán egyelőre megnyugtatóan rendeződik az egyetlen, környezetvédelmi szempontból előnyös ásványvíz sorsa. Viszont a kérdés továbbra is marad: mikor jutunk el odáig ? ami a nálunk fejlettebb országokban már természetes ?, hogy a környezettudatos vásárló is választani tudjon a többféle visszaváltható üveges ásványvíz között.

Az eredmény:
A Kaiser?s áruházak április 3-tól ismét árusítják az 1 l-es üveges, betétdíjas Theodora ásványvizet 79 Ft + üveg fogyasztói áron. A belistázás ideiglenes jellegű, mert mint azt Berki Viktor igazgató Dr. Illés Zoltán környezetvédelmi bizottsági alelnök úrnak írott levelében kifejtette, a termék átlagos forgalma hetente és áruházanként nem volt több, mint 12 db. Berki úr úgy véli, a vásárlók értékítéletén múlik, mi maradhat választékban és mi nem. 3 hónapig még árusítják az üveges ásványvizet, de ha a forgalma nem nő, végleg megszüntetik. Ezért kérünk mindenkit, aki környezetvédő és ásványvizet fogyaszt, hogy a következő 3 hónapban ne máshol és más ásványvizet vegyen, csak a Kaiser?s-ben és csak a Theodorát. Természetesen a termék kereskedelmi forgalomban tartásához tartós vásárlási kedv szükséges, de most a legfontosabb a 3 hónapos forgalomnövelés. Kérünk mindenkit, ajánlja ismerőseinek, rokonainak is ezt a terméket!

***

A Kaiser?s áruházak címlistája országszerte

Budapesten:
Nyugati tér 1-2. (Skála Metro)
Klauzál tér 11. Váci út 168.
Blaha Lujza tér 1. (Corvin)
Csepel, Áruház tér 7.
Gazdagrét, Rétköz utca 3-5.
Gábor Áron u. 74-78.A
II. Törökvészi út 87-91
Október 23.-a utca 6-13 (Budai Skála)
Kerepesi út 73.
Szent Imre út 1.
Üllői út 147.
Kossuth tér 4-5.
Damjanich utca 11-15.
Hűvösvölgyi út 138.

Vidéken:
Székesfehérvár, Rákóczi út 3-5.
Tatabánya, Szanatórium út 1-3.
Vác, Avar utca 1.
Miskolc, Széchenyi út 111.
Kecskemét, Nagykőrösi út 2.
Győr, Arany János utca (Arrabona)