Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meseíróverseny

Felhívás
Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Hatvani Környezetvédő Egyesület

A Hatvani Környezetvédő Egyesület meseíró versenyt hirdet az Észak Magyarországi Régió, Budapest és a régióval határos területek óvónői és általános iskolák alsó tagozatos (1-3. oszt.) pedagógusai részére.

Természetesen osztállyal nem rendelkező, vagy nem gyakorló pedagógusok, felsőfokú pedagógusképzésben részt vevők meséit is szívesen látjuk (Ám ebben az esetben kérjük, írják rá a borítékra az "osztállyal nem rendelkező" szöveget!).

A verseny célja

A pedagógusok és a gyerekek figyelmének ráirányítása környezetünk változásainak okaira, illetve egy új gondolkodásmód kialakulásának segítése.

A mese - a természethez kapcsolódó témán keresztül- világítson rá a környezetvédelem fontosságára eredeti, vagy a 2002-es versenyben készült meséhez kapcsolódó történet feldolgozásával. (Amennyiben 2002-es mese folytatására kerül sor, úgy az eredeti mű szerzőjének nevét és címét is kérjük.)

Több- egy csoporthoz, vagy osztályhoz tartozó- pedagógus is közreműködhet a mese elkészítésénél. Örömmel vesszük, ha a szülőket is bekapcsolják a munkába.

A mesék témája lehet természet-, környezetvédelmi és testi, mentális egészségvédelmi is.

Nincs terjedelmi korlát, de a mesénél vegyék figyelembe az életkor sajátosságait! (A mese terjedelme bírálati szempont!)

A műveket prózai és/vagy verses formában is elfogadjuk.

Amennyiben a történet megkívánja az állatok (növények) emberi tulajdonságokkal való felruházását, ez csak pozitív emberi tulajdonságokra terjedhet ki. (A hagyományos jelzők, negatív sémák - "gyáva nyúl, ravasz róka, gonosz farkas" stb .- használatát lehetőleg kerüljék! Pozitív tulajdonságok a "bölcs bagoly, szorgos hangya", stb - használható.)

A szerzők - ha van - saját osztályukban, csoportjukban előzetesen dolgozzák fel a mesét, majd a gyerekek illusztrációiból mellékeljenek a beküldött történethez. A gyermek illusztrációk szabadon választottak lehetnek (grafika, festmény, térplasztika stb). Az illusztrációk mennyisége, minősége nem befolyásolja a végső sorrend kialakulását. (A mesék esetleges könyv alakban történő megjelenésekor ezek a rajzok, festmények, fényképek egy része a könyv illusztrációját alkotják, ezért kérjük, hogy az illusztráción tüntessék fel a készítő gyermek nevét és korát.)

A történetek szereplőinek jellemrajza és a mese vége tegye lehetővé egy esetleges folytatás megírását.

Az óvodásoknak, vagy alsó tagozatos általános iskolásoknak írt meséket nem értékeljük külön kategóriában, de a bírálatok során, figyelembe vesszük azt, hogy milyen korú gyermekeknek készült a mese. Ezért a meséken tüntessék fel, hogy melyik korosztálynak készült a mű! (3-6 évesnek, 7-9 évesnek)

Díjazás:

  • videofilmek,
  • gyermek és felnőtt természeti folyóiratok egy éves előfizetése,
  • állatos, növényes szakkönyvek, óvodai, iskolai képzésben használható eszközök (mikroszkóp, nagyító, stb)
  • egyebek

    FONTOS!

    A pártatlan elbírálás érdekében kérjük, hogy a meséket, illusztrációkat A/4-es zárt borítékban adják postára. A térplasztikákat külön dobozban küldjék el, de az A/4-es borítékban jelezzék annak várható érkezési idejét. Ezen a borítékon, csak a címzett (Hatvani Környezetvédő Egyesület 3000 Hatvan Hatvany Irén utca 6.) és a mese címe szerepeljen! A szerző(k) adatait - név (nevek), iskola, vagy óvoda címe, jelenlegi osztályának, csoportjának kora, telefonszám - egy zárt kisméretű borítékban, az A/4-es borítékba kérjük elhelyezni. A kisméretű borítékon, csak a mese címe szerepeljen.

    A mesék beérkezési határideje 2004. január 30.

    Eredményhirdetés: 2004. február. (A konkrét időpontról postán minden szerzőt, a helyezetteket telefonon is értesítjük.)

    A Hatvani Környezetvédő Egyesület fenntartja magának a jogot, hogy a beérkezett alkotásokat -a szerzők nevének feltüntetése mellett- szabadon publikálja.

    Részletes információ a 06-37/340-516, vagy a 06 30/469-98-39-es telefonszámon kérhető.