Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeretnél egy olyan étteremben enni...

A Corpwatch antireklámja
Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Corpwatch magazin

  • ami azt állítja magáról, hogy a húspogácsa csak növényevő szarvasmarhából készül, miközben ez csak Nagy-Britanniára igaz, ahol ezt a törvény előírja? Ugyanez a cég más országokban állati eredetű táppal eteti az eredendően növényevő patásokat.
  • amit beperelt az amerikai hinduk szervezete, mert a gyorsétterem-lánc elhallgatta, hogy a sült krumpli állati eredetű ízesítőket tartalmaz?
  • ami azt hangoztatja, hogy szabadon, nem nagyüzemben termelt tojást használ, miközben egy csirke egy papírnál (eredetiben A4) kisebb területű ketrecbe zsúfolva éli le az életét.
  • ami magát a helyi mezőgazdaság nagy támogatójának állítja be, miközben az amerikai tulajdonú, gépiesített, nagyüzemi mezőgazdasági cégeket támogatja?
  • ahol még mindig nem garantálják a génmanipulált tejtermékek és húsok mellőzését?
  • aminek évente 1500-2750 fogyasztója panaszkodik ételmérgezésre, beleértve az 1991-es coli-E baktérium fertőzési rekordot is?
  • ami megtévesztő reklámokban hirdeti, hogy egészséges ételeket árul, miközben ételeinek zsír-, nátrium-, cukor, illetve rosttartalma alapján inkább a rák, szívbetegségek, elhízás és cukorbetegség legfőbb támogatójának mondhatná magát?
  • amiről törvényileg bizonyított, hogy kihasználja a gyerekeket? A gyerekek könnyebb célpontot jelentenek a reklámoknak, és könnyen rávehetők, hogy szüleiket berángassák a gyorsétterembe.
  • ami botrányba keveredett amiatt, hogy az éttermekben gyerekeknek osztogatott játékfigurák a gyártó kínai vállalat munkásainak kizsákmányolásával készültek?
  • ami miközben azt hirdeti magáról, hogy szigorú követelményeket támaszt az állatok érdekében, elismeri, hogy "az élelmiszeripar eredményeképpen az állatok szenvedése elkerülhetetlen"? 2001 júniusában 18 ezer csirke pusztult el szállítás közben a sokk és a hőség miatt.
  • ami beismerte, hogy Surrey-ben (Nagy-Britannia) 2001 augusztusában 20 feljelentést kapott, mert illegálisan dolgoztatott és túlóráztatott tinédzsereket? ami a cég belső hálóján található felmérés szerint a vendégek 11%-át annyira elégedetlenné teszi, hogy panasszal éljenek nap mint nap? Mindezen vendégek 70%-a elégedetlen a panaszok kezelésével.
  • ami szerint a szemét kiöntése "előnyös, különben hatalmas, üres kavicsbányákkal lenne tele az ország"? ami támogatta a New Statesman c. lap mellékletét az ökológiailag fenntartható mezőgazdaságról és élelmiszeriparról, melynek hátlapján a cég saját táplálkozási és állategészségügyi standardjait hirdette?
  • ami "eper" shake-et árul a következő összetevőkkel: amilacetát, amilbutirát, amilvalerát, anetol, anisformát, benzilacetát, benzil izobutirát, vajsav, cinnamil izobutirát, cinnamyl valerát, konyak esszenciaolaj, diacetil, dipropil keton, etilacetát, etilamil keton, etilbutirát, etilcinnamát, etilheptanoát, etilheptilát, etillaktát, etil metilfenilglicidát, etilnitrát, etilpropionát, etilvalerát, heliotropin, hidroxifenil-2-butonon (10%-os alkohololdat), a-ionát, izobutil antranilát, izobutil butirát citrom illóolaj, maltol, stb.
    ... naponta közel három millió ember eszik Ronalddal Nagy-Britanniában.
    A szöveg a Corpwatch c. magazinban jelent meg.