Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyorsetetők végnapjai

Akrilamid a sült krumpliban?
Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
biggmeg forrás: Ökotest Magazin

A KukaBúvár legutóbbi számában összegeztük a világetetõ multit mostanság ért mélyütéseket (ld. A McDonald's vesszőfutása). Az index.hu-ról származó cikkbõl kimaradt valami. Mégpedig az akrilamid. Mi ez már megint?!

 

 

Közepes krumpli ajándék akrilamiddal
Közepes krumpli
ajándék akrilamiddal

Svéd kutatók hozták áprilisban nyilvánosságra, hogy a sült krumpli (csipsz, ropi, keksz, stb.) jelentõs mennyiségû akrilamiddal terhelt, amit azóta a német, angol, holland és svájci tudósok is megerõsítettek. Azt, hogy a Meki hasábbüszkesége nem egészséges, eddig is tudtuk, de hogy a sok só, zsír és szénhidrát mellett akrilamidot is tartalmaz, arról fogalmunk sem volt. Nem is lehetett, hiszen ez az idegrendszert károsító, "rákkeltõként" besorolt (állatkísérletekben terméketlenséget ill. születési rendellenességet okozó) anyag eredetileg nincs is a krumpliban. A kísérletek szerint az akrilamid csak magas hõmérsékleten, a sütés közben keletkezik és épül be a szénhidráttartalmú rágnivalókba. A folyamat pontosan még nem ismert, csak az, hogy minél magasabb hõfokon, minél barnábbra, ropogósabbra és minél tovább sül a hasáb, annál jobban dúsul fel benne az akrilamid. Veszélytelenné akkor válna a Meki krumplija, ha mélyhûtött helyett elõfõzött krumplival dolgozna, a sütõolaj nem tartalmazna habosodásgátló adalékot és csökkentenék a sütés hõfokát (ami a Meki-világszabvány szerint most nettó 177 Co). Mindez egy olyan technológiaváltást feltételez, amely otthon a konyhában nem probléma, de egy világetetõ cégnél elképzelhetetlen.

Na, Roni képérõl le is fagyott tüstént a vigyor: a hír ugyanis a Meki harmadik pillérét rogyasztotta meg. A kergemarhák a hamburgernek tettek keresztbe, a kóla vesekõnövelõ és csontritkító gyanúba keveredett -- most még a nagy adag sült krumpliról is kiderült, hogy mit adagol nagyban. Itt keleten persze úgy tesz a Meki, mintha minden rendben lenne -- tudják, hogy ez olyan tájék, ahol az élelmiszer-biztonságot még nem veszik komolyan. De ahol igen, ott gyorsfogyasztók tízezrei döntöttek úgy, hogy ezután inkább messzire elkerülik a gyorséttermet. Rájöttek, hogy másutt még jobb lenni.

Ráadásul nem várt irányból akasztottak pert a nyakukba. Az történt, hogy az egyik amerikai törzsvendégük komolyan vette a Meki reklámját, amelyik a hamburger étkezési kultúra egészséges mivoltát nyomatja. Most aztán a másfél mázsára felpuffadt jenki perel, kedvenc éttermét téve felelõssé alaktalan alakjáért és az azzal járó megannyi szervi bajáért.