Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi és gazdasági szabályozás kellene

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz

"Hagyományos" termékdíj:

Az elektronikai hulladékok környezetterhelésének csökkentése -- a jogi szabályozáson túl -- gazdasági szabályozók alkalmazásával valósulhat meg. A begyűjtés és feldolgozás csak támogatásokkal működtethető.

Az Öko Rt. vizsgálata alapján a gazdasági szabályozók különböző eszközei alkalmazhatók:

 

Letéti díj: Mivel az elektronikai termékek hosszabb időtartamú használata a jellemző és hulladékaikat nem változtatás nélkül használják újra, célszerűbb a letéti díj elnevezés használata. A letéti díj mint szabályozó arra szolgál, hogy a használaton kívül került termékek beszolgáltatását ösztönözze. A legegyszerűbb esetben úgy működik, hogy a vevő a vásárlásnál a termék árán kívül letéti díjat is fizet, melyet a használat végén a leadott hulladékért cserébe visszakap. Ellenkező esetben, ha nem szolgáltatja be a hulladékot, a már kifizetett letéti díja elveszik.

 

 

UFA, azaz újrafeldolgozási forgalmi adó: Az újrafeldolgozási forgalmi adó (UFA) az egyes alkatrészekre és az egész termékre kivetett adó, amely -- az ÁFÁ-hoz hasonlóan -- tovagördülő módon kerülne befizetésre. Lényeges különbség, hogy az UFA nem költségvetési bevételt, hanem hulladékgazdálkodási forrást jelentene; méghozzá az adott termék vagy termékcsoport elhasználódott darabjainak környezetkímélő elhelyezéséhez teremtene fedezetet.