Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

McDonald's ellenes tüntetések

Év: 
1999
Szám: 
Tél
Szerző: 
fordította: Indián

A 15. alkalommal megrendezett világméretű McDonald's Ellenes Napon 1999. október 16-án 425 tüntetés volt 23 országban. Ezek célja: felhívni a figyelmet a fent említett multi viselt dolgaira, amelyek a következők: a gyenge minőségű ennivaló, a gyermekek etikátlan kihasználása, az ott dolgozó munkások kizsákmányolása, az állatok sanyargatása, illetve egyéb környezetre és emberre gyakorolt káros hatások.

Regős Szilveszter
Regős Szilveszter

Londonban a Greenpeace szervezésében a két órás tiltakozáson több ezer szórólapot osztottak szét a járókelők között. Két héttel korábban az első Angliai McMulti megnyitásának 25. évfordulóját az aktivisták még emlékezetessebbé tették az akciójukkal, ahol az ünneplés közepén "25 év McSzemét", "Bűnös McDonald's: Dolgozók kizsákmányolása, Környezetrombolás, Állatok meggyilkolása" táblákkal figyelmeztették a lakosságot illetve szórólapokat osztottak szét közöttük.

 

McRágalmazás

 

A történet: 314 napos tárgyalás után, 1997 júniusában Mr. Bell kihirdette az ítéletet, amelyben kijelentette: hamis az az állítás, amit a McDonald's hirdet, vagyis hogy az ennivalók egészégesek és magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, hiszen az ételeiben nagy mennyiségű zsír és só stb. található, továbbá felhasználják a gyermekeket reklámok céljából, illetve felelős az állatokkal való kegyetlen bánásmódért, illetve az ott dolgozó munkásaiknak aránytalanul alacsony a fizetésük. A multi ezek ellen nem nyújtott be fellebezést. Ezeket az indokokat idén március 31-én a bíróság megerősítette. Az aktivisták tovább mennek a perben az egyenlőtlen és igazságtalan törvénykezési folyamat miatt. Helen és Dave továbbá kifogásolja azt is, hogy a lakosságnak csak minimális joga van kritizálni egy olyan multinacionális céget, amelynek műkődése erős hatással van az emberek életére, egészségére és környezetére, és szeretnék, ha egy multinacionális vállalat többé nem lenne képes perelni rágalmazásért.

Az aktivisták 1998 szeptemberében eljárást nyújtottak be magánjogsértés miatt. A McDonald's által felbérelt emberek magánjogokat sértő adatokat szolgáltattak a cégnek a londoni Greenpeace-ről és a két aktivistáról (pl. lakcím), amelyet a cég biztonsági vezetője elismert, mondván hogy a cég biztonsági emberei a rendőrség részéről kerültek hozzájuk. Ez az összefonódás is bizonyítja, hogy a rendőrségnek mennyire erős a politikai szerepe abban, hogy a nagyvállalatok zavartalanul működhessenek.

A környezetvédő csoport megkér mindenkit, hogy tiltakozzon az ellen, hogy a fent említett multi a gyermekeket megcélozva reklámozza magát. Angliában most készülnek törvényes akciókra ennek érdekében a televízió ellen.

 

Mit lehet tanulni a perből?

 

Az egész világra érvényes, hogy egy hatalommal rendelkező kis csoport akar uralkodni a többi emberen, állatokon és a bolygón azzal a céllal, hogy hasznot húzzanak belőlük. Ugyanakkor rengeteg helyen ellenállásba ütköznek, és egy jól szervezett kis csoport megakadályozhatja őket. A per népszerűséget hozott, emellett a McSpotlight internet oldalt is több mint 75 millió alkalommal keresték fel. Halkan jegyzem meg, hogy a multi kb. 10 millió fontot költött az egészre, és a végén mégiscsak a környezetvédőknek adtak igazat. A kampány során a különböző helyen kialakult azonos törekvések a lakosság segítségével erősítették egymást, és a gyerekeknek is bátorítást adtak, hogy tiltakozzanak a maguk módján még a legnagyobb multinacionális propaganda ellen is.

Az esetről egy kb. 4 órás film is készült, amelyet Angliában a BBC sugárzott, egy 53 perces dokumentumfilm "McRágalom: Két világ összeütközése" címmel és megjelent a "McRágalom: Burger Kultúra a Bíróságon" című jó vastag könyv is.