Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1999
Szám: 
Tél
Szerző: 
Levente

Füstgáz, salak, pernye

A Környezetvédelmi Minisztérium és a Főváros megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a rákospalotai szemétégető füstgáztisztító-beruházását: még ebben az évben kiírják a fővállalkozói tendert. Emellett a minisztérium elkülönítette a rá háruló részt a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatból. Mint ismeretes, még az előző kormány jóváhagyta a 9 milliárdos beruházás 50 %-os támogatását, ám a kormányváltás után kialakult politikai viták miatt csak most, másfél év elteltével jutottunk el odáig, hogy mind a környezetre, mind az ott élő emberekre káros szennyezést megszüntethessék. Vajda Pál, főpolgármester elmondása szerint az eredeti határidőt semmiképpen nem tudják majd tartani, előreláthatólag 2001. végén lélegezhetünk fel. A Városháza a füstgázmosóval együtt egy pernyekezelő építését tervezi elkülönítve a fenti beruházástól.

 

Szegeden szelektíven

 

Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye egy német tartománnyal közösen vett részt egy hulladékos EU-pályázaton, melyet meg is nyertek. Ennek eredményeképpen az említett helyeken bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést. Szeged jeleskedett elsőként, ahol felavatták az ország második legnagyobb (a pécsi az első), ám az első 100 %-ig önkormányzati tulajdonban levő hulladékválogatóját. Itt külön gyűjtik a papírt, a fémet, a műanyagot és a többrétegű csomagolóanyagokat. Jelenleg a gyűjtés 22 ezer lakosra terjed ki, ám január 1-től az egész várost be kívánják vonni.

 

Takarítási világnap

 

A Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Rt. a világnap alkalmából (mely minden évben szeptember harmadik szombatja) mintegy 2000 m3 illegálisan lerakott hulladékot szállított el saját költségén, ami csaknem 5 millió forintjába került. Idén Budapesten egyébként eddig összesen 23 000 m3-t szedtek össze -- és így 40 milliót költöttek -- a becslések szerinti 200.000 m3 illegálisan lerakott szemétből. A HuMuSz a Gellérthegyvédő Egyesülettel karöltve próbálkozott szemétügyben, a szemétszedés után a Kosztolányi téren hulladékos játékainkkal hívtuk fel a gyerekek figyelmét a hulladékprobléma mikéntjére és lehetséges megoldásaira.

 

Heveskedés

 

Bélapátfalvára terveznek egy regionális szilárdhulladék-lerakót. Dr. Várhelyi András, megyei kisgazda országgyűlési képviselő lakossági bejelentésre hivatkozva egy kemény hangú levelet írt a polgármesternek, amiben "elképesztőnek és felháborítónak" illetve "vérlázítónak" tartja a Bükki Nemzeti Park (BNP) kapujába, Szilvásvárad határába építeni egy szeméttelepet, és a "politikailag elhibázott, embertelen, szakmailag minden szempontból kártékony, romboló kezdeményezés" azonnali abbahagyására szólítja fel őt. Emellett levelet írt a BNP igazgatójának, amiben kijelenti, hogy "ehhez Ön és szakmai gárdája semmilyen formában, semmilyen magyarázat, vagy indok alapján sem segítséget, sem beleegyezést nem adhat!" Végül megkereste Pepó Pált is, akivel közölte, hogy "ennél gyalázatosabb kezdeményezéssel, ennél haszonelvűbb és gyanúsabb vállalkozással én ez idáig nem találkoztam", majd "határozott és erőskezű, azonnali intézkedését" kérte. A község polgármestere válaszlevelében ecsetelte, hogy milyen nagy szükség van egy korszerű regionális lerakóra, stb. és egyben a képviselő úr támogatását kérte ahhoz, hogy ez a létesítmény megvalósulhasson, amit egyébként "lerakóműnek" is nevezett. Az ügyhöz még hozzátartozik, hogy -- a polgármester elmondása alapján -- a község birtokában vannak a tanulmánytervek, s valamennyi szakhatóságtól megkapták az engedélyeket.

 

Gomolygó füst

 

Ősszel a lehullott leveleket, ágakat, stb. jó magyar szokás szerint elégetik. Az avarégetés környezeti szempontból problémás tevékenység, mert mérgező anyagok szabadulhatnak fel -- klórtartalmú hulladék égetésével (permetezőszer-maradvány, műanyag, stb.) akár dioxin is -- illetve a légszennyezés mellett káros egészségügyi hatással bír. Ez különösen akkor bosszantó, ha tudjuk, hogy lenne más megoldás: a komposztálás. Ausztriában például tiltják a lombégetést, ugyanakkor segítséget adnak az önkormányzatoknak a kerti hulladék begyűjtéséhez és komposztálásához. Hazánkban a füstkérdés szabályozása önkormányzati hatáskörbe tartozik, azonban kevés hatóság meri vállalni az égetést kedvelő kertművelők elleni fellépést. A fővárosban vannak olyan kerületek, ahol "égetési napokat" és időpontokat (általában a reggeli és esti égetést tiltják) jelölnek ki.
Az FKF Rt. a Takarítási Világnap ideje alatt 100 Ft-ért zsákokat adott a kerti hulladék számára, amit el is szállítottak és komposztáltak. Rendszeressé kellene tenni az ilyen típusú akciókat.

 

Üröm

 

A Fővárosi Gázművek Rt., az akkoriban elfogadott eljárás szerint, a 60-as években 61 ezer tonnányi gázmasszát helyezett el az ürömi kőbányában. Ma azonban ez veszélyes hulladéknak számít, amit csak biztonságos módon lehet lerakni vagy ártalmatlanítani. Ráadásul a talajba került szennyezés feltehetően pár év múlva eléri a fővárost ellátó ivóvízbázist, így gyors cselekvésre van szükség. Az illetékes hatóság a Főgázt kötelezte a környezetszennyezés megszüntetésére, amit a Fővárosi Bíróság -- a fellebbezést követően -- ez év októberében megerősített. A határidőt jövő év végére tették, amit a Főgáz szerint lehetetlen teljesíteni, addig csak a megfelelő engedélyeket tudják beszerezni. Az ürömi önkormányzat által készíttetett eltávolítási terv szerint akár 5 évbe is telhet a megsemmisítés. A beruházás megvalósításához szükséges költségeket 6 milliárd forintra teszik, aminek nagyobbik részét egy nemzetközi EU kárelhárítási pályázattól, a fennmaradó 20 % önrészt pedig a Főgáztól remélik.

 

Garé előtt: Bonyhád

 

A Budapesti Vegyiművek hírhedt tetraklór-benzol-tartalmú veszélyes hulladéka máig Garén van, ám 1971-től 1980-ig előző helyén, a vállalat hidasi gyárában szivárgott, és napjainkban a környék ivóvizében érhetjük tetten. A szennyezés a talajvízben 12,5 hektár területen haladta meg a határértéket. Az illetékes hatóság által kötelezett BVM 1997. óta végez kármentesítést: kitermelik és megtisztítják a talajvizet, illetve eddig kb. 40 ezer m3 talajt cseréltek ki. A bonyhádi önkormányzat feladatának tekinti a felszín közeli vízbe jutott tetraklór-benzol-szennyezés kiszűrését. Emellett jelenleg egy új vízbázist keres, ahonnan biztonságosan ellátható az egész település ivóvízzel. Az újabb lelőhelyen azonban a kúthoz vastalanítót is építeni kell, amihez a KöM segítségét kérték.

 

Plus-- mínusz

 

A Plus Kft. műanyag bevásárlótáskáin "környezetvédő termék" felirat található. A HuMuSz elnöke által 2,5 éve indított fogyasztóvédelmi eljárás most újabb állomásához érkezett. A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a Versenyhivatal korábbi döntését, miszerint jogosulatlanul használják ezt a megnevezést, valamint az egymilliós bírságról szóló rendelkezést. A történet valószínűleg nem ért véget, mivel a Plusnak még egy lehetősége van fellebbezni, amit minden bizonnyal ki is használ.