Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hőszigetelés hulladékpapírral

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Diána

Hazánkban még teljesen ismeretlen, papírhulladék alapú hőszigetelési rendszert mutatunk be, melynek neve Isofloc. Az ára a többi, hagyományos hõszigetelésénél kicsit alacsonyabb. Gyorsan és tökéletesen bedolgozható, ami a külföldi munkabérek mellett nagy elõny. És nem feledkezhetünk meg a nyugaton már terjedõ környezettudatos gondolkodásról, az energiatakarékos házak, és környezetbarát anyagokból való építés divatjáról sem.

Fröccsöntött hulladék
Fröccsöntött hulladék

Az Isofloc újrahasznosított újságpapír. A papírpehely száraz eljárással készül, tehát nem szennyezi a talajt, s a vizeket, s káros kibocsátása sincs. Bórax hozzáadásával impregnálják, így nem tapadhatnak össze a papírpelyhek, nem rothad meg, a szigetelés térfogata állandó lesz, továbbá a „rágcsálók” és a penészgombák sem támadják meg! A legmeglepõbb az, hogy abszolúte nem gyúlékony, sõt megvédi a körbeölelt faszerkezetet a tûztõl. Ha láng éri, a közvetlenül ért felületen parázslani kezd, és pl. a villanyvezetéket (gyakran ez a tûz okozója) csupán egy pár centi vastag elszenesedett Isofloc-réteg fogja körülvenni, s egyébként semmi károsodása nem lesz a szerkezetnek. Elõállításához rendkívül kevés energia szükséges (kb. 6 kWh/m3).

További igen nagy elõnye, hogy a ház átépítésekor, bontásakor az Isofloc nem válik hulladékká, 100%-osan újra beépíthetõ. Tulajdonképpen a papír, ill. eredendõen a fa anyaga így gyakorlatilag veszteség nélkül örökkön visszaforgatható.

 

Háromféleképpen lehet bedolgozni:

 

  1. Nedvesítve a falra permetezik, majd a kívánt felületvastagságig lehúzzák. Ez a végleges falfelületet is adhatja.
  2. A padlástérben a nyitott födémszerkezetre fújják.
  3. A leggyakoribb technika pedig a födémekbe, a tetõtér beépítések szarufái közé vagy többnyire a falak tartószerkezete közé való befújás. A befújás során a papír enyhén kidagad, feszes lesz, egy tömör szerkezetet kapunk, igen kedvezõ épületfizikai adottságokkal. Az Isofloc fújása során nagy mennyiségû cellulózpor kerülhet a levegõbe, ez ellen a száj elé tett maszkkal kell védekezni.

Az Isofloc ideális hõszigetelõ anyagnak mondható, ugyanis igen jó hõszigetelése mellett magas hõtároló képességgel bír (0,54 Wh/kgK), hiszen az anyaga cellulóz, fa, így nyári hõvezetõ képessége kis tömege ellenére kedvezõ, avagy igen alacsony, a tömör tégláéval egyenlõ!