Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Levél Szatmárnémetiből

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Komsa József

Minálunk is óriási gond, hogy a cégek nyakra-főre az egyutas csomagolást "kedvelik". A tejet már csak nylon zacskókban, a üdítőket műanyag flakonokban lehet megvenni.

 

Ezzel szemben a város benõtte már a hulladéktelepet, (melynek működését mellesleg sohasem engedélyezték a hatóságok, pedig már mûködik kb. 25-30 éve), és honatyáinknak most sem az az elsõ, hogy valahol újat létesítsenek, hanem hogy kellene sportcsarnok, stb. Nem lévén más hely, a városból összegyûjtött ipari hulladékokat (pl. bõrgyári, tejgyári stb. hulladékokat) is ide viszik ki.

A hulladékteleptõl légvonalban, és szélirányban kb. 500 méterre ott van a városi vízmû, ahol levegõztetik a mélykutakból kitermelt vizet, vas- és mangántalanítás céljából. Esküsznek rá, hogy klórozással kipurcan minden baci, de mi ebben kételkedünk, már csak azért is, mert a technológiai fegyelem (is) alávethetõ Murphy algoritmusának, és akkor még nem beszéltünk a tökéletlen égés miatt levegõbe került toxikus gázokról, pernyérõl, stb. Mert idõnként begyúl a szemét, vagy már úgy hozzák a konténerben, égve. Ha végre létrejön az új hulladéktelep (a pillanatnyi hozzáállást véve alapul, kb. 5-10 év múlva ) - óriási költségekkel, amit majd a lakosság nyakába varrnak - akkorra már biztosra is vehetõ, hogy hamar meg is telik a sok tejes zacsi (napi kb. 30000 db) flakon, stb. miatt.

Szóval, nagyon megérett a helyzet az "akciózásra" nálunk is. A tavalyi Város Napján (május 14-én) kezdtük el. Akkor tejes zacskókból varrtunk egy esõkabátot és felöltöztettünk egy kirakatbábut, nyakába akasztva a megfelelõ szöveget. Közben aláírásokat gyûjtöttünk, a tejgyár nem méltányos eljárására való tiltakozásul. Az idén Föld Napjára hirdettünk akciót a Régibõl újat címen a városi iskolákban. Szép számmal gyûltek össze gyerekek (és szüleik) által hulladékból készített tárgyak, játékok, amit mind kiállítottunk a megyei múzeumban.

A legjobbakat díjaztuk egy Nyíregyháza melletti, sóstófürdõi kétnapos SULIEXPOnak nevezett gyereknapi rendezvényen való részvétellel, többek között a Nyíregyházi E-misszió jóvoltából, akik eddig is sokmindenben segítettek bennünket.

A Föld Napi rendezvényeinken való résztvételt azzal is sikerült élményszerûvé tennünk, hogy az OT-ról hozott KukaBúvárokat mind kiosztottuk. (Nagy hatása van a szellemiekre...)

Ha netán sikerülne Budapestre eljutnunk, feltétlenül megkeresünk, de ha valakinek közületek kedve lenne erre jönni vagy akár Erdélyben egyet túrázni, szóljatok idõben, és semmi körülmények között ne kerüljétek el a jó öreg "Bíró Lajos" Ökológiai Társaságot. Baráti üdvözlettel,