Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állásfoglalás a McDonald's dunaújvárosi terveiről

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Hulladék Munkaszövetség

A gyorséttermek helytelen táplálkozást biztosítanak, rengeteg hulladékot termelnek (mert a kiszolgálást eldobó csomagolással oldják meg elmosható tányérok és poharak helyett), amelyek érdemi újrahasznosítás híján a szeméthegyeket növelik.

A McDrive-okban (vagyis autós kiszolgálást is nyújtó gyorsétteremben) kiszolgálás közben az autósok többsége nem állítja le a motort. Így nyilvánvaló, hogy a dunaújvárosi belváros amúgy is szennyezett levegõjének minõsége tovább romlana, és ez nem tenne jót sem a járókelõknek, sem a közeli tüdõgondozó és a rendelõintézet betegeinek.

A McDonald's egyszer használatos csomagolási rendszere rengeteg hulladékot eredményez, amelynek legnagyobb részét nem lehet újrahasznosítani (a megoldást egyébként sem ez jelenti, hanem a hulladék mennyiségének csökkentése), így nagy területet foglalna el a városi hulladéklerakóban, ez pedig nemcsak több hely szükségességét, de többletköltséget is jelent. A McDonald's a több évvel ezelõtti megállapodásunk ellenére sem mutatta még be az általa a gyakorlatban mûködõnek ítélt és reklámozott hulladék-újrahasznosítási módszereket. A McDonald's éttermek környéke tele van a cég csomagolási hulladékával. Hasonlóra lehet számítani a buszmegálló és a rendelõintézet környékén, valamint a Dózsa Filmszínház elõtti téren.

Mint sok más cég, a McDonald's is elsõsorban a leginkább befolyásolható gyerekeket célozza meg a reklámjaival. A Hulladék Munkaszövetség elítéli a McDonald's reklámfogásait, és a gyerekeknek mint a társadalom legsebezhetõbb rétegének tudatával való manipulálást.

Amerikai táplálkozástudományi szakemberek vizsgálatai szerint azoknál a gyerekeknél, akik gyakran étkeznek gyorsvendéglõkben, fokozott agresszivitás, álmatlanság és szorongásos álom állapítható meg. Ennek oka: az édes "fast food" következtében az idegrendszerre káros vitaminhiány léphet fel.

Különösen a fiataloknak van szükségük az egészséges és nyugodt étkezésre. A késsel és villával elfogyasztott ebéd erre sokkal alkalmasabb, mint a gyorséttermi hamburgermajszolás. A rágás azért egészséges, mert elõsegíti az emésztõnedvek ételbe jutását, amik lebontják és a vérkeringésbe juttatják a tápanyagokat. A gyorséttermi koszt olyan kevés szárazanyagot tartalmaz, hogy alig lehet rágni rajta valamit. Nagyon magas az ételek víztartalma. Ez a fajta "ál-étel" túlfogyasztásra biztat, és a nagy só- és cukortartalom miatt az emberek könnyen rászoknak.

Az étterem nem dunaújvárosi vagy környékbeli alapanyagból készítené az ételeit. A nagyobb haszon érdekében ezek a cégek tizen- és huszonéveseket foglalkoztatnak alacsony bérért és rossz munkakörülmények között. A munkaerõgondokon nem igazán segítene, mert a dolgozók gyorsan cserélõdnek, ugyanis nem bírják a rohanó tempót és a kiszolgáltatottságot.

Mindezek figyelembevételével, a Hulladék Munkaszövetség nem javasolja a McDonald's dunaújvárosi étteremépítésének engedélyezését.