Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Higiéné erõszakmentesen

Higiéné erõszakmentesen
Év: 
1998
Szám: 
Ősz

avagy kímélõ-kimérõ a Zöld Boltban Elõzõ számunkban sok szó esett arról a rengeteg mûanyag flakonról, ami a háztartási szemétbe kerül. Most bemutatunk egy olyan céget, amely sokat tesz a szeméthegyek ellen, a megelõzés és az újrahasznosítás terén.

Budapesten, az Ökoszolgálat helyiségében kapott helyet a Zöld Bolt, ahol az eddig is forgalmazott újrapapírtermékek, ökológiai témájú könyvek, akkutöltõ, kimért mosószóda, szódabikarbóna és bórax mellett megjelentek a Geoprodukt Kft. és az Ahimsa Kozmetikai Kft. - vagy régebbi nevén: Tulasi - termékei. A mandula- és illóolajok, a balzsamok, s a fogkrém visszaváltható üvegtégelyekben kaphatóak, melyeket a cég újratölt. A tisztítószer és mosogatószer, a tusfürdõk, s a samponok pedig vagy a cég eredeti mûanyag flakonjában, melyeket itt újratöltünk, vagy az általad hozott bármilyen kiüresedett töltõegységben kerülnek forgalomba. Ezeket a szereket nagy kiszerelésben kapjuk a gyártótól, és kimérve árusítjuk. Ezen kívül nincsen kereskedelmi hasznunk az üzleten.

Csak a bacikat erõszakolja meg

A Somogyvámoson mûködõ kis háziüzem elõnye, hogy emberléptékû, rendkívül rugalmas, tényleg mindent megtesz a vevõkért, egyedi igényeket is kielégít. Ennek köszönhetõ, hogy a Zöld Boltban egyedi összetételû, gyógyhatású tusfürdõk is kaphatók, s hogy - számunkra talán a legfontosabb - ilyen segítõkész partnerre találtunk az újratöltés-kimérés és az üvegvisszaváltás rendszerének megvalósításában. A cég öt éve kezdte meg mûködését, elõször növényi szappanok, majd krémek készítésével foglalkozott. Úgy egy éve a Herbária felhagyott a növényi alapú tusfürdõcsalád gyártásával (túl jó volt és olcsó; nagy kiszerelésû sûrítmény, kis forgalom, kis gazdasági haszon), így a természetgyógyászok ösztönzésére belekezdett a tusfürdõk és samponok készítésébe is, s most már a kozmetikumok igen széles skáláját kínálja. Magyarországon országos szinten jelen van a bioboltokban, külföldön pedig a Krisna-közösségekben terjedtek el a termékek (erõszakmentes, hiteles, megbízható, hiszen részt vesznek a gyártásban).

Hogy mennyiben magyar termék? Sajnos csak a készítmény összeállítása történik itt, ugyanis a kezdeti, magyar alapanyagokkal való kudarcok után (minõségi, tisztasági problémák) az alapanyagokat külföldrõl szerzik be. A kókusz- és pálmaolajat Malajziában sajtolják, s a holland HCI-n keresztül kapják, a mandula- és illóolajokat pedig Ausztriából. Az üvegtégelyek Németországból és Ausztriából jönnek, ahonnan gyógyszertáraink üvegei is. A PE-flakonok a szentendrei Polikróm Kft.-tõl valók.

Az Ahimsa termékek környezetbarát jellege abban is megmutatkozik, hogy a természetben gyakorlatilag teljesen és gyorsan bomlanak le, hiszen növényi alapú szerekrõl van szó. Ezért természetjáróknak, táboroztatóknak különösen ajánlott, mivel a mosogató-, a szappan-, a tusfürdõhab, a fogkrém az erdõn-mezõn terítve minimális, hosszú távon semmilyen környezetterhelést nem okoz, ellentétben a reklámozott készítményekkel. (A kozmetikumokban található egy ezrelék tartósítószer - az általános egy százalék helyett - ugyan szintetikus, de folyamatban van grapefruitmag kivonatával való kiváltása, így már szeplõtlen bioterméket hozva létre.) Legnagyobb sikere talán ez új, környezetbarát és kézkímélõ mosogatószernek lesz, ugyanis mindezeddig jelentkezõ hiányt pótol. A hagyományos mosogatószereket alkotó dodecil-benzol-szulfonsav (ez van az olcsó Dosiában is, erõs környezetszennyezõ, savasít) és nonil-fenol-etoxilát (zsíroldó, környezetszennyezõ) szintetikus szerek helyett lauril-alkohol-etoxilát hatóanyagot tartalmaz. Ezt a kókuszból nyert, 100 %-ig lebomló, zsíroldó hatású vegyületet, illetve mérgezõ tulajdonságát és biológiai lebomlását az Európai Környezetvédõ Szervezet megvizsgálta, majd bevezetésre javasolta Nyugat-Európában mint környezetkímélõ alapanyagot. Olcsó és korszerû, otthonra, sõt középületeknek, gyermekintézményekben, táboroztatáshoz kifejezetten ajánlott, mint általános tisztítószer a felmosástól, csempe- és ablaktisztítástól egészen a mosogatásig.

Bõrünk szemétdombja

Anya üveges tejet talált. Miért nem lehet mindenhol kapni?

Az Ahimsa kozmetikum erõszakmentes, mert a cég nem folytat állatkísérleteket, sõt állati eredetû alapanyagokat sem használ fel. S mivel a termék növényi olajakból készül, bõrbarát. Együttmûködik bõrünk, testünk öngyógyító folyamataival. A hisztérikus sterilizációs mániával szemben nem pusztítja el a bõr természetes baktériumflóráját, az önvédelmi rendszert, a "kukásmunkásokat". S a cél nem lehet egy "rothadó szemétdombra" ráhordott, folyamatos külsõ energia-bevonással, mûvileg toldott-foldott külsõ, a tisztaság illúziója, hanem a szemétdomb megelõzése, illetve megszüntetése. Mirõl is van szó? A kiválasztott, a bõrünk alatt felhalmozódott méreganyagok az emberi szervezet természetes tisztulásának egyik állomásaként "szemétdombot" képeznek, ami a bõr izzadása és légzése során távozik. A mértéktelenül felhalmozódott szemétsûrítmény akadályozza a bõr mûködését, öregíti, fölborítja faggyúháztartását, pattanásokon, ekcémákon keresztül akar távozni, s ha így sem megy, belsõ cisztákat is okozhat. A szemetet úgy iktathatjuk ki, hogy nem esszük meg, hogyha nem tekintjük magunkat kukának, vagyis állati zsírokban, tejtermékekben, finomított cukrokban, mûételekben szegény, egészséges táplálkozással. A szemét távozásának könnyítése, gyorsítása pedig a bõr regenerálásával (kúrák, masszázs, implikátor, levegõztetés) és helyes tisztításával, ápolásával érhetõ el. A növényi alapú tisztítószer nemcsak a bõr felszínét, hanem a bõr pórusait is tisztítja, megnyitja (a mosószappan marhafaggyúja tömíti!), így segítve a bõrlégzést. A növényi olajok könnyen felszívódnak, s a bõr mélyébe hatolnak, így a teljes hámréteget ápolják. Nem a magunkra kent maszktól lesz szép - ami nem hagyja élni a bõrt -, hanem a saját magától; szó szerint megfiatalodik, életre kel.

A Zöld Boltban hazai zeolitásvány-alapú termékek is kaphatók: a gyógyfogportól kezdve a testpúderen át az étolajderítõig, illetve a kertészeti termékekig.