Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nicsak ki diktál?

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Gyurci

Mindent a vásárlókért! A piacgazdaságban a fogyasztó az úr! Hát, az élet mintha nem errõl szólna. A kólaivók például arra panaszkodnak, hogy a két böfimulti egyszerûen felosztotta a piacot.

 

Más. A HVG legutóbb arról cikkelt, hogy a hazai piacot uraló három dohánymulti miképp tette lapátra az (állítólag) neki nem tetszõ nagykereskedelmi céget. Az új szerzõdési diktátumot teljesíteni nem tudó (1996-ban még 43 milliárd Ft-os árbevételû) Sepsiker Rt. néhány hónap alatt a padlóra került.. És átvette helyét a dohánygyáraknak tetszõ alakzat? Megint más. Az újsághír szerint az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi üzletlánc elszámolási vitába keveredett az egyik honi tejipari nagyágyúval. Magyarul a Tesco a Danone-nal. Az eredmény: no kefír. A Tesco üzleteiben most (szellemes felirat kiséretében) szünetel a Danone termékek forgalmazása. Ezt Gyõrben pl. a Szabolcstej ill. a Hajdútej termékeivel pótolják (cca. 350 km.) .

 

 

A Tisztelt Olvasó nyilván rájött, hogy a fenti kesergés nem a termékekrõl szól, hiszen mi nem élünk sem kólával, sem cigarettával és a Tesco-méretû boltok sem hoznak minket igazán izgalomba. Sõt. Ezúttal nem is a választékból kirugdalt magyar bambikat, csokikat, papírzacsikat, betétes üvegeket akartuk felemlegetni. Csupán leírtunk egy kezdõ mondatot és annak igazságtartalmán elmélkedtünk. Mindent a vásárlókért? A piacgazdaságban a fogyasztó az úr?