Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit parancsolsz, Kedves Gazdám?

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

Ön mit kérne, kedves Olvasó, ha egyszer csak megjelenne egy európai vágású környezetvédelmi miniszter, szellem képében? Ilyenkor, kormányváltás közepette, aggodalommal figyeljük a híreket. Latolgatjuk a koalíción belüli erőviszonyokat, becsülgetjük a győztes pártok környezeti érzékenységét, találgatjuk, hogy kitől féltenénk legkevésbé a környezetvédelem ügyét. Figyelve az eseményeket, komoly illúzióink nem lehetnek.

 

Mindenki szerint csendes kampányt unatkoztunk végig. Ez már Európa? Olyan csendes volt a kampány, hogy zöld gondolatokat egyik önjelölt politikus sem hangoztatott. Elmaradt a "Ki tud nagyobbat igérni a környezetvédelemben" című népi játék, ami nagy baj. Autópályát minden párt építene (meg lakást), de hulladékgazdálkodásról, fogyasztóvédelemről senki nem beszélt.

Az biztos, hogy ez a kormány már nem szabotálhatja el a Hulladék Törvény megalkotását, még ha sikerült is a lehető legkisebbre zsugorítani a környezetvédelmi tárcát.

Ha jönne az a szellem-miniszter, "Mit parancsolsz, Kedves Gazdám?" (ugye mégis csak szolga a miniszter szó jelentése), zavarban lennék. Eltelne egy-két perc, amíg beleszoknék az új helyzetbe, pedig ezért görcsölünk évek óta, hogy végre kikérjék a véleményünket. Aztán nem kérnék sokat, csak amit egyébként is szoktam: igazi társadalmi részvételt a jogalkotásban, valódi hozzáférést a környezeti adatokhoz meg ilyeneket. Ebben a KukaBúvárban sokat foglalkozunk megint ezzekkel a kérdéssekkkel.

A baj csak az, hogy manapság nem miniszterek bújnak elő a palackból, hanem nyájas és megnyerő vigécek, befektetők, termékmenedzserek, stb. Ők mindent megtesznek, hogy kiszolgáljanak minket, minden földi jóval. Alig lehet tőlük megszabadulni.

Kedves Olvasó, ha kiheverte a kormányalakítást és a foci VB-t, ragadjon tollat vagy billentyűzetet, és írja meg a KukaBúvárnak, hogy mi minden történik környezetében, ami hulladékkel kapcsolatos! Szívesen segítünk is, ha van egy megoldatlan helyi ügy. Szívesen küldünk kiadványokat, sőt egy-egy rendezvényre el is megyünk, ha valóban szükség van ránk.

Hívjon minket! A szellemeknek meg ne dőljön be!