Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Levente

A Budapest Agglomeráció Fejlesztési Tanácsa februári ülésén elhangzott, hogy Budapest és környéke legnagyobb gondja a hulladékgazdálkodás lesz az elkövetkezõ évtizedben. A jelenlegi lerakóhelyek meg fognak telni, s az egyetlen újpalotai égetõmû, mely amúgy is felújításra szorul, a keletkezõ szemétnek csak a felét tudja befogadni. Mivel az agglomeráció déli része rohamosan fejlõdik, ezért gazdaságosan üzemeltethetõ lenne egy újabb égetõmû. A flamand kormány valószínûleg segédkezni fog az elõtervek elkészítésében. A fejlesztési tanács támogatja a kezdeményezést.

********

Becslések szerint Magyarországon tízszer több cég foglalkozik fémhulladékok kereskedésével, mint amennyinek erre engedélye van. A vasforgalom harmada, a színesfémnek mintegy fele zajlik ellenõrizetlen módon. Amellett, hogy az Elektromos Mûveknek kára származik abból, hogy ellopják az elektromos elosztófedeleket és kábeleket, jelentõs balesetveszély fenyegeti az arra járókat, elsõsorban a gyerekeket. Március elején a parlament gazdasági bizottsága jóváhagyta, hogy az illegális színesfém-kereskedelem és a lopások visszaszorítása érdekében megszigorítsák. J J J Egy magyar cég, a Hungaroplazma Kft. újonnan kifejlesztett eljárásával a veszélyes szilárd hulladékból ártalmatlan terméket tud elõállítani. A mûvelet során káros anyag nem kerül a levegõbe, illetve káros melléktermékek sem keletkeznek. A villamos ívplazma több ezer fok hõmérsékletû, amelyen a hulladék atomjaira bomlik szét. Homok és mész hozzáadásával egy üvegszerû anyagot állítanak elõ, mely állítólag kiváló útalapként szolgálhat. Nagyüzemi berendezés még nem készült, csak egy kis kapacitású, mely óránként nyolc kg szemetet ártalmatlanít. Számítások szerint a fõvárosban keletkezõ veszélyes anyag megsemmisítésére négy, egyenként 300 kg óránkénti kapacitású berendezésre lenne szükség.

********

Felszámolják az Alta-Nova Kft-t, amely szelektív papírgyûjtésben utazott az ország számos pontján. Speciális piros konténerekben gyûjtötték a lakossági újságpapírt, mint arról több ízben beszámoltunk. Az osztrák AREC nevû cég profilt vált és kivonja tõkéjét ebbõl a vállalkozásból. A már mûködõ rendszerek - úgy tûnik - tovább fogják gyûjteni a papírt: a kecskeméti rendszert egy eddigi "alta-novás" fogja üzemeltetni, Budapesten a nemrégiben alakult Bõhm-Rondó nevû cég vette meg a konténereket, míg a Balaton-felvidéken A Naturflora fog továbbra is gyûjteni, immár saját konténerekkel. A szakmári telephelyen így is marad több ezer konténer, ezeket feltehetõen beolvasztják...

********

Az FKF Rt. privatizációjával kapcsolatban tovább folynak a viták, melyek végére az õsszel megalakuló új Fõvárosi Közgyûlés tesz majd pontot. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy külön kellene választani a hulladékgazdálkodást, a közterületek tisztán tartását és az útellenõrzést. Június elején a cég megkapta az ISO 9002 minõsítést, a települési szilárd hulladék ártalmatlanításában elért eredményekért. Érdemes megjegyezni, hogy az ISO szabvány nem a jó minõségû szolgáltatást tanúsítja, hanem az összes munkafolyamat részletes dokumentációját jelenti, s ha valami balul üt ki, akkor vissza lehet keresni az okokat. Március elején kicsinosították magukat a munkásnõk és munkásférfiak, a kukáskocsikat pedig szépen kifényesítették, ugyanis Peter Tufo, az Egyesült Államok új nagykövete látogatást tett a fõkefénél. A városnézésen Demszky Gábor kalauzolta õt.