Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Nem használnak
Év: 
1997
Szám: 
Nyár

A génpiszka kampány keretében megkérdeztünk néhány kereskedelmi hálózatot, éttermet a genetikailag módosított termékek forgalmazásáról. A kiküldött levelekre már több válasz jött: a Stollwerck, a Danone, SPAR és a Julius Meinl is kijelentették, hogy nem használnak vagy forgalmaznak génmanipulált termékeket. Az éttermek közûl a Gundel, a Fortuna, és az Atrium Hyatt adott ilyen értelmû visszajelzést.

 

Öt évre ellát minket

 

Egy osztrák bróker nagyarányú üzletet kötött brazil termelõkkel a tavasz folyamán. Ezen a forráson keresztül úgy tûnik, öt évre biztosítható Európa (EU) nem génmanipulált szójaellátása

Peace News 97/4

 

Répafoglalás

 

Pár napja a Mon$anto környezetvédõket kényszerített egy répaföld elhagyására azáltal hogy fejenként 500 ezer DM bírsággal fenyegette meg õket. Az aktivisták 3 hete foglalták el az Uffenheim melletti földet, hogy megelõzzék a Mon$anto Roundup Ready cukorrépájának szabadföldi kieresztését. A génpiszkált répa végül rendõrségi segítséggel került a földbe.

Az aktivisták kénytelenek voltak sátraikkal és egyéb felszerelésükkel egy szomszédos biogazda földjére. Jelenleg további három területet tartanak megszállva környezetvédõk génpiszkált kukorica ill. cukorrépa elleni tiltakozásul.

[email protected]

 

A buddhisták elutasítják

 

Egy jelentõs nemzetközi buddhista szervezet hivatalosan is elutasította a génmanipulált élelmiszereket és szót is emelt azok kötelezõ címkézése mellett. A Dharma Realm Buddhista Szövetség a következõ nyilatkozatot tette: Az élelmiszerek genetikai manipulációja nem egyeztethetõ össze a buddhizmus tanításaival. A génmanipuláció a legalapvetõbb és legveszélyesebb szinten történõ felelõtlen beavatkozás világunk természetes rendjébe. A génmanipulált élelmiszer címkézésének hiánya de facto a vallásszabadság megsértését jelenti. Címkézés nélkül a buddhistáknak nincs lehetõsége elkerülni, hogy olyan táplálékot vásároljanak, ami erõszakot tesz legalapvetõbb hitükben és elveiken; és a buddhista vegetáriánusok nem tudhatják, mikor vesznek nem- vegetáriánus forrásokból származó élelmiszert. Minden országot felszólítunk a génmanipulált élelmiszerek címkézésére.