Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Melléklet

Nyíregyházi akció
Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
csaba

Sajtótájékoztatót tartott az E-Misszió Természetvédelmi Egyesület és a Beregi Zöldvonal Bt. a városban elindított veszélyeshulladék gyûjtési programjáról, illetve a HuMuSz által tavaly õsszel meghirdetett iskolai szelektív hulladékgyûjtési programba való bekapcsolódásáról, az eddigi tapasztalatokról és további terveirõl.

Íme az eredmény: 160 liter fáradt olaj, 40 liter használt sütõolaj, 2 tonna akkumulátor, 0.2 m3 olajos hulladék, 60 kg festékes, oldószeres göngyöleg, 42 kg gyógyszermaradék, 20 kg szárazelem, 3 kg aeroszolos készítmény.

Annak ellenére, hogy a médiában rendesen nyomtuk a dolgot és plakátoltuk, akár a güzü, mégse tudtak róla elegen. (Legközelebb hamarabb és többet...?) Fogadtatás kedvezõ, volt aki "majd csak lesz valami" alapon 1 éve gyûjtögette a használt sütõolaját, így rettentõen örült nekünk. Egyébként a tájékozottságot tekintve a helyzet siralmas. De a jóindulat érezhetõ volt, általában várják a következõt. Kezdetnek tehát megfelelt, folytatás jövõ év elején. Az összegyûlt sokmindent a Beregi Zöldvonal BT vette át. Legalább ez sem a kommunális hulladékban és erdõkön-mezõkön végezte.

Második alkalommal ismét veszélyeshulladék-gyûjtést szerveztünk, ezúttal Nyíregyháza 7 központi helyén.

Eredmények: sütõolaj 60 liter, gyógyszermaradék 40 kg, festékes göngyöleg 145 kg, fáradt olaj 160 liter, aeroszolos készítmények 20 kg, olajos hulladék 0.8 köbméter, akkumulátor 3 tonna, szárazelem 65 kg, növényvédõszeres göngyöleg 23 kg, savas maradékok 20 liter, fénycsõ 14 kg.

Plusz egy fazon el akart sózni 5 hordó olajszûrõt 25O liter fáradt olajjal körítve. Ezen kívül az egyik jól menõ helyszín diszkont áruházának az egyik vezetõje palávert csapott, hogy rontjuk az üzlet forgalmát. Hiába, nehéz az élet...

A nyíregyházi veszélyeshulladékok lakossági gyûjtését májusig további két alkalommal szervezik meg.

A környezetvédõk buzdítják a helyi általános iskolákat a szelektív gyûjtésre. Eddig a nyírtelki Herman Ottó Ált. Isk. a legjobb partner, a fél falu is beszállt a programba, az óvoda, a polgármester. Szakmai segítséggel és gyûjtõedényzettel segítik õket.

Nagy hangsúlyt kapott az akció folyamán a megelõzés elsõdlegessége és a fiatal korosztáy szemléletformálásának fontossága.