Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyógyhatású ideg- és agyserkentõ szirup

Kutyulj kólát küblibe'
Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
gyurci

A KukaBúvár megszerezte és íme közkincsé is teszi Mark Pendergrast úr "eredeti" receptúráját: "Keverj össze koffeineszenciát (28 gramm) citromsavval (3 uncia), édescitrom levével (0.25 gallon), kokalevél kivonatával (3 uncia), cukorral (30 font) és forrásban lévõ vízzel (0.6 gallon). Ha kihûl, adj hozzá vaniliaeszenciát (1 uncia), vízet (1.6 gallon) és az aromát (amely narancsolajból, citromolajból, szerencsendióolajból, bergamottolajból és egy kis alkoholból áll). Hagyd állni az egészet 24 órán át, nyomd tele buborékkal és már fogyasztható is."

John Pemberton úr nemigen gondolt világcég alapításra, mikor összekutyulta elsõ kólacsinálmányát. A Georgia állambeli Atlanta város patikusa 1886-ban kezdte el csapolni a "gyógyhatású ideg- és agyserkentõ" szirupját, melynek talányos összetételét 110 év múltán is homály fedi. A vegyvizsgálatokkal kimutatható -legalább- 14 féle adalékanyaghoz keverik a Coca-Cola lelkét: a szupertitkos "7x" fedõnevû koncentrátumot. A szigorú õrizet mellett csupáncsak Atlantában, Tokióban és Londonban gyártott sûritmány receptútáját talán 10 ember ha tudja a világon.

Ehhez képest két éve bizony több buborékvitéz gígájára odaszáradt a böficica, mikor a Coca-Cola nyugdíjbamenekült irattárosa - bosszúból-e vagy életunalmában? - kicsacsogta a Cég féltve õrzött titkát. Lehet, hogy tényleg ez a kólakóla,- miként az sem kizárt, hogy az irattáros palira vett minket. A felsorolásból minden esetre meggyõzõnek tûnik a koffein, a víz és a kokalevél. Arányaiban összejön a 1O%-nyi cukor is, a citromsavat pedig nyilván a mai foszforsav (E 338) helyett alkalmazták. Az is biztos, hogy a kóla eredetileg alkoholtartalmú itóka volt.

Nos, Kedves Olvasó, irány a fürdõszoba! Pancsolhat magának friss kólát ki-ki kádba, küblibe - legalább nem kell az itallal tartósítószert (E 211) nyelnie. Továbbá megtakaríthatja vele a munkabért és járulékait, a vámot és vámpótlékot, a gyár hasznát, a szállítási, a terjesztési valamint a marketing- és reklám költségeket, a nagy- és kiskereskedõ árrését, az ÁFÁT és ványát - na meg az eldobó csomagolást és a szemétdíjat. A ciki csupán az lesz benne, hogy ott állnak majd egy kübli kólával, de egy nyamvadt kupak nélkül...